Tortilla de patatas

4.45 (146 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nic prostszego na wykorzystanie podstawowych składników jak jajka i ziemniaki.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 6 sztuk
    - jajka: 4 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - Szczypiorek posiekany: 1 pęczek
    - jogurt: 6 łyżek
    - czosnek: 2 ząbki
    - rozmaryn: 1 łyżeczka
    - Sól, pieprz, oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.45 (146 ocen)

Tortilla de patatas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowane ziemniaki 1. Ziemniaki, cebulę i paprykę kroję w grube kawałki. Do gotującej się osolonej wody wrzuciłem ziemniaki. Po kilkunastu minutach wyciągam największy kawałek i sprawdzam czy jest na pograniczu surowy/ugotowany al dente. Jeśli tak, ziemniaki odcedzam i odstawiam.

    W tym samym czasie poddusiłem cebulę z papryką i doprawiłem solą. Wziąłem garść ziarenek kolendry, wsypałem razem z pieprzem do młynka i zmieliłem wszystko. Taki miks przypraw dodałem pod koniec duszenia papryki i cebuli (daje on odrobinę mocy potrawie).
  • jajka 2. W misce rozbełtałem jajka ze świeżymi listkami rozmarynu, które idealnie komponują się do potraw z ziemniakami (plus dwie porządne szczypty soli). Po przygotowaniu wszystkich składników wszystko łączymy z masą jajeczną (ostudzone składniki).
  • tortilla 3. Rozgrzewamy dość mocno patelnię, wlewamy oliwę, a gdy ta osiągnie wysoką temperaturę (ale nie będzie się dymić) wlewamy wymieszaną miksturę. Jajka powinny szybko się ściąć, po paru minutach potrząsając patelnią, tortilla powinna lekko się obracać. Gdy brzegi są zrumienione naszym zadaniem jest... obsmażenie drugiej strony.
  • tortilla 4. Ja posłużyłem się przykrywką z jakiegoś garnka, można też użyć większego talerza. Po przewróceniu omleta na drugą stronę (także na dość mocno rozgrzaną powierzchnię) warto przykryć patelnię - zmniejszymy szansę na to, że obie strony placka będą zrumienione ale masa w środku płynna, nawet i surowa.
  • tortilla 5. Tortillę można polać po prostu aromatyczną oliwą z czosnkiem czy rozmarynem. Ja swój omlet podałem z dość ostrym sosem. Posiekany szczypiorek posoliłem aby puścił swój sok, po ok. 10-15 minutach dodałem wyciśnięte ząbki czosnku, jogurt, całość wymieszałem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Cebula Ziemniaki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować