Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych na świecie, królują w niej intensywne barwy i aromaty.Proponuję jedno z popularnych dań-hiszpańską tortillę która jest przygotowywana na wiele sposobów.
45 min
Składniki:
45 dag mrożonej mieszanki warzywnej np węgierskiej z papryką
40 dag ziemniaków
1 duża cebula
3 łyżki oliwy z rozmarynem
1/2 młodej cukinii
5 jaj
10 dag twardego ostrego sera np cheddar lub parmezan
20 dag śmietany 18%
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
zioła włoskie do smaku
Tortilla de patatas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram, myję kroję na cieniutkie talarki tak samo obraną ze skórki cebulę, na patelni rozgrzewam oliwę z rozmarynem wrzucam ziemniaki z cebulą smażę około 5 minut pod przykryciem,następnie dodaję mieszankę węgierską , mieszam i duszę kolejne 5 minut.Zestawiam z ognia. Jajka miksuję na puszysto, dodaję śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszam, masę wlewam do podsmażonych warzyw mieszam, wylewam do natłuszczonej aluminiowej blaszki o wym 20/30 cm wygładzam masę łyżką, na wierzchu rozkładam plasterki pokrojonej w krążki cukinii, posypuję ziołami włoskimi. Zapiekam w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.
2.Tortilla musi być ścięta i lekko zrumieniona. Po upieczeniu podaję gorącą lub pokrojoną na kwadraty tak aby w sam raz mieściły się do ust. Serwuję z wbitymi wykałaczkami. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Życzę smacznego!
Komentarze