Tortilla de patatas

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych na świecie, królują w niej intensywne barwy i aromaty.Proponuję jedno z popularnych dań-hiszpańską tortillę która jest przygotowywana na wiele sposobów.

  • 45 min

Składniki:

  • 45 dag mrożonej mieszanki warzywnej np węgierskiej z papryką
    40 dag ziemniaków
    1 duża cebula
    3 łyżki oliwy z rozmarynem
    1/2 młodej cukinii
    5 jaj
    10 dag twardego ostrego sera np cheddar lub parmezan
    20 dag śmietany 18%
    3 ząbki czosnku
    pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    zioła włoskie do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilla de patatas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f2h6bk 1. Ziemniaki obieram, myję kroję na cieniutkie talarki tak samo obraną ze skórki cebulę, na patelni rozgrzewam oliwę z rozmarynem wrzucam ziemniaki z cebulą smażę około 5 minut pod przykryciem,następnie dodaję mieszankę węgierską , mieszam i duszę kolejne 5 minut.Zestawiam z ognia. Jajka miksuję na puszysto, dodaję śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszam, masę wlewam do podsmażonych warzyw mieszam, wylewam do natłuszczonej aluminiowej blaszki o wym 20/30 cm wygładzam masę łyżką, na wierzchu rozkładam plasterki pokrojonej w krążki cukinii, posypuję ziołami włoskimi. Zapiekam w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.
  • przed pieczeniem 2. Tortilla musi być ścięta i lekko zrumieniona. Po upieczeniu podaję gorącą lub pokrojoną na kwadraty tak aby w sam raz mieściły się do ust. Serwuję z wbitymi wykałaczkami. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować