Tortilla de pasta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Tortilla de pasta jest wariacją na temat tradycyjnej hiszpańskiej tortilli de patatas i włoskiej pasty. Danie jest proste w wykonaniu, a nadaje się zarówno na przekąskę w ciągu dnia jak i na syte drugie danie obiadowe.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    -6 jaj M
    -20 dag sera żółtego
    -makaron kolorowy 20 dag

    Składnik dodatkowy:
    kolorowa papryka

    Składniki robocze:
    -pieprz
    -sól
    -pieprz ziołowy
    -olej

    Do dekoracji:
    -szczypiorek
    -pomidorki koktajlowe
    -listek bazylii
    -papryczka pepperoni
    -ocet balsamiczny

Tortilla de pasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron. W międzyczasie kroimy paprykę, którą następnie podsmażamy delikatnie, tak aby nie straciła na chrupkości. W misce trzepiemy nie za mocno jajka, dorzucamy do środka paprykę i makaron, mieszamy wszystko razem. Całość wrzucamy na głęboką patelnię. Smażymy ok. 8 minut bez mieszania, po czym upewniwszy się, że spód "masy" jest przypieczony, przewracamy tortillę na drugą stronę. Kiedy placek lekko zarumieni się też z drugiej strony, wierzch posypujemy starkowanym żółtym serem i smażymy jeszcze chwilę pod przykryciem, aż ser się roztopi. Podawać z keczupem lub dowolnym innym sosem.

Porady

Do przewracania tortilli warto wykorzystać zwykły talerz lub deskę do krojenia, inaczej trudno przewrócić placek tak, aby się nie rozpadł. Do dania mozna użyć każdego makaronu, ja użyłam kolorowego, aby danie wyglądało apetyczniej. Podobnie z papryką, która uestetycznia potrawę jeśli pojawi się w różnych kolorach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Komentarze

Podobne przepisy