Tortilla czyli lavash

4.5 (182 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne placki z farszem. Wykorzystuję to danie przy moich synach, którzy z reguły nie przepadają za mięsem i warzywami. W tortilli nic im nie przeszkadza i zjadają wszystko

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PLACKI:
    - mąka pszenna poznańska: 3 szklanki
    - Masło / margaryna: 3 łyżeczki
    - woda o temp. pokojowej: 1 szklanka
    - Sól, pieprz, dowolne zioła: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Tortilla czyli lavash - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tortilla 1. Najlepiej jest zrobić najpierw ciasto, w czasie gdy odpoczywa przygotować farsz.
    Wypełnienie tortilli wcale nie musi być wykwintne. ja robię z tego co mam pod ręką, nawet z leczo.
    ciasto:
    Mąkę, masło(margarynę), sól i trochę wody wymieszać. Wody dodawać tyle by móc zagnieść gładkie ciasto takie jak na pierogi. Zostawić niech odpocznie z 15 minut. Z tej porcji wyszło mi 10 placków.
    Urywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek i kładziemy na patelnię.

    Placki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej. Nie można mocno ich zesmażać bo zrobią się zbyt kruche i nie dadzą się składać.

    Potem na usmażony placek wykładamy porcję farszu, smarujemy sosem czosnkowym i zawijamy. Ja stosuję metodę otwartej koperty, bo wtedy w czasie jedzenia farsz od spodu nie wypada.

    Tortilla gotowa.
  • Tortilla vel Lavash 2. Tortillę można podawać z farszami jakie nam tylko przyjdą do głowy. Jest to bardzo kreatywne danie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mąka pszenna Mąka Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować