Przepyszne placki z farszem. Wykorzystuję to danie przy moich synach, którzy z reguły nie przepadają za mięsem i warzywami. W tortilli nic im nie przeszkadza i zjadają wszystko
Tortilla czyli lavash - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej jest zrobić najpierw ciasto, w czasie gdy odpoczywa przygotować farsz.
Wypełnienie tortilli wcale nie musi być wykwintne. ja robię z tego co mam pod ręką, nawet z leczo.
ciasto:
Mąkę, masło(margarynę), sól i trochę wody wymieszać. Wody dodawać tyle by móc zagnieść gładkie ciasto takie jak na pierogi. Zostawić niech odpocznie z 15 minut. Z tej porcji wyszło mi 10 placków.
Urywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek i kładziemy na patelnię.
Placki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej. Nie można mocno ich zesmażać bo zrobią się zbyt kruche i nie dadzą się składać.
Potem na usmażony placek wykładamy porcję farszu, smarujemy sosem czosnkowym i zawijamy. Ja stosuję metodę otwartej koperty, bo wtedy w czasie jedzenia farsz od spodu nie wypada.
Tortilla gotowa.
2.Tortillę można podawać z farszami jakie nam tylko przyjdą do głowy. Jest to bardzo kreatywne danie
Komentarze