Tortilla

0 (0 ocen)

Domowa tortilla - smaczna i pożywna. O wiele lepsza i zdrowsza od tych kupowanych na mieście. Tortilla domowa, robiona od podstaw zachwyci każdego.

Składniki:

  • Placki tortilla:
    400 g mąki
    6 łyżek smalcu
    1 łyżka soli
    280ml gorącej wody.

    Farsz:
    2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
    puszka kukurydzy
    1 duży pomidor
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    1 ogórek szklarniowy średniej wielkości
    1 mała kapusta pekińska
    przyprawa gyros


    Sos czosnkowy

Tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski, dodajemy łyżkę oleju i połowę opakowania przyprawy gyros. Odstawiamy na parę godzin do lodówki.
  • 2. Składniki na placki tortilli mieszamy ze sobą, do momentu aż smalec się rozpuści.
  • placek tortilla 3. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki. Rozwałkowujemy na cienkie placki, i wycinamy równe okrągłe placuszki ( ja przykładam talerz do dania głównego). Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, po około minucie z każdej strony.
  • 4. Warzywa myjemy.
    Od kapusty pekińskiej odkrawamy grube białe-niejadalne części. Resztę siekamy. Pomidora, paprykę , ogórka i cebulę kroimy w średnią kostkę.Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 5. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
  • 6. Placki tortilli zwijamy i kolejno wkładamy farsz:
    Kapusta pekińska, mięsko, kukurydza, pomidor, papryka, ogórek, cebula, kapustka kukurydza mięsko. Wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Polewamy sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy