Tortiglioni w sosie pomidorowym

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Rurki w sosie pomidorowym z mięsem mielonym z indyka.

  • 60 min

Składniki:

  • 250g makaronu tortiglioni
    500g mięsa mielonego z indyka
    puszka pomidorów bez skóry
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    parmezan
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Sos pomidorowy

Tortiglioni w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy na drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekany ząbek czosnku i mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy, aż mięso będzie gotowe.
  • 2. Wlewamy puszkę pomidorów (w sezonie polecam używać świeżych, obranych ze skórki pomidorów). Sos trzeba zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 min aż sos zgęstnieje i nabierze smaku.
  • 3. Gotujemy makaron al dente. Gdy sos będzie gotowy to doprawiamy go oregano i bazylią. Wrzucamy do niego makaron i mieszamy. Danie wykładamy na okrągłe talerze i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować