Tortellini z sosem marinara i kurczakiem

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Inspiracja kuchnią Buddy'ego Valastro

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
    2 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    gałązka świeżego oregano
    pieprz, sól
    suszona papryczka chili;
    Marynata ziołowa:
    2 cebule dymki
    łyżka drobno posiekanych świeżych ziół
    (ja wykorzystałam tymianek, oregano i zieloną pietruszkę)
    5 łyżek oliwy z oliwek
    3 łyżki wody
    pieprz, sól;
    50 dkg fileta z piersi kurczaka
    1 opakowanie tortellini 250 g
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Tortellini z sosem marinara i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w marynacie 1. Posiekaną dymkę wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka zalać marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • sos z kurczakiem 2. Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Smażyć na średnim ogniu aż sos zgęstnieje.
    Mięso podsmażyć i dodać do sosu pomidorowego. Przykryć i dusić przez około 20 minut. Pod koniec dodać posiekane świeże oregano.
  • gotowy sos z makaronem 3. Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Odcedzić i wymieszać z sosem.
    Podawać posypane tartym żółtym serem i listkami tymianku.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Tortellini Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować