We Włoszech w Dzień Kobiet nie ma pani, która nie zostałaby obdarowana gałązką delikatnej, pięknie pachnącej, żółtej akacji zwanej Mimozą. Dodatkową tradycją jest przygotowywanie tego pysznego ciasta, które powiedzcie sami nie wygląda jak prawdziwa Mimoza?
4.5 (199 ocen)
Porady
Jeśli uznasz, że twój krem budyniowy jest zbyt rzadki i po połączeniu z bitą śmietaną będzi jeszcze rzadszy, dodaj więcej mąki jub odrobinę mąki ziemniaczanej (którą możesz rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać pod koniec gotowania kremu). Weź pod uwagę, że krem po ostudzeniu trochę zgęstnieje! Jeśli wolisz nadziać ciasto kremem waniliowym. Zamiast cytryny dodaj wanilię lub cukier waniliowy. Przekrój wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzem noża wyciągnij wszystkie nasionka, dodaj do podgrzewającego sie mleka, do mleka dodaj również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak, wyciąganij ją w momencie gdy dodajesz mleko do ubitej masy jajecznej. Jeśli używasz cukru waniliowego dodaj go do cukru z którym ubiłaś jajka.
Komentarze