TORT ŻURAWINOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis jest tak pyszny ,że każdy się delektuje .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 margaryna
    2 łyżeczki proszku
    MASA:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 budynie waniliowe
    szczypta soli
    50 dag żurawiny

Tort żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta kruchego zarobić .3/4 ciasta wylepić tortownicę i podpiec 20 minut w 120 stopniach C.Pozostałą część zamrozić.
    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem dodać olej i budynie .Masę wylać na podpieczone ciasto następnie dać żurawinę nie rozmrożoną na żurawinę zetrzeć ciasto zamrożone.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Piec 45-50 minut .Podawać posypane cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy