ZygZak Auto na urodziny Tort ZigZak Mc Queen

4.5 (144 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Cieszy oko i podniebienie

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jaj
    1,5 szklanki cukru kryształu
    1,5 szklanki przesianej mąki
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Bita śmietana z czekoladą:
    600ml śmietany 30%
    cukru pudru do smaku
    1,5 łyżki żelatyny
    2czekolady gorzkie 70% kakao po 100g

    Masa tłuszczowa:
    1 kostka masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka masy krówkowej z puszki (nie koniecznie)
    zamiast masy krówkowej może być kilka kropli cytryny

    Kisiel z soku wiśniowego:
    sok wiśniowy z litrowego kompotu
    2łyżki cukru
    2łyżki mąki
    drylowane wiśnie z kompotu

    Biała masa cukrowa:
    8 szklanek cukru pudru
    2 niepełne szklanki glukozy w proszku
    8 łyżeczek żelatyny
    140 ml zimnej wody
    6 łyżeczek margaryny ,,Planta,,
    olejek śmietankowy, waniliowy ( ja wlewam całą buteleczkę)

    Barwniki spożywcze ja użyłam w proszku
    czerwony
    czarny
    niebieski
    zółty
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Kisiele

Zygzak auto na urodziny tort zigzak mc queen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie Biszkoptu:
    Ubijamy białka, dodajemy żółtka, cukier. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy biszkopt na (2 blaszki prostokątne o wymiarach około 23cmx36cm)wysmarowane formy tylko od spodu, boków nie smaruję ponieważ potem odstają od formy. Na jedną formę mniej ciasta wylewam a na drugą więcej i tą po ostudzeniu przekroimy na 2 części. Można upiec wszystko na jednej formie ale wtedy trzeba przekroić na 3 części
    Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok 20-25min.
    Wykrawanie biszkoptu:
    Z upieczonego biszkoptu z góry i jednego boku odkrawamy pasek 3cm.
    Pozostałe brzegi wyrównujemy. Potem przekrawamy tak aby powstały 3 placki.
  • 2. Gotujemy kisiel:
    Podzielić sok na 2 części
    Do garnka wlać część soku i 2łyżki cukru i to gotujemy. Resztę soku łączymy z 2 łyżkami mąki i to wlewamy do gotującego się soku i mieszamy, powstanie kisiel (wiśnie dodajemy jak będzie kisiel już zimny, będą bardziej jędrne).
  • 3. Krem ze śmietany i czekolady:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła i pozostawić do ostygnięcia.
    Żelatynę rozpuścić z 5 łyżkami wody. Ostudzić
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Wlać żelatynę do śmietany i połączyć z czekoladą.
  • Tort przełożony kremem z nadanym kształtem auta 4. Przekładanie biszkoptu:
    Na pierwszy placek położyć kisiel wiśniowy (połączony z wiśniami drylowanymi). Na to trochę mniej niż połowę kremu ze śmietany.
    Następnie położyć drugi placek. Na niego druga część śmietany - zostawiając trochę na dach auta. A na śmietanę pokrojoną mleczną czekoladę. Lekko docisnąć .
    Z przodu tam gdzie będzie przód auta położyć cienkie paski biszkopta na nadkola. Przykryć 3 plackiem. Lekko docisnąć całość, śmietanę która wyjdzie bokami zebrać nożem. Następnie uformować dach - szersze paski można przekroić na pół i też przełożyć kremem śmietanowo-czekoladowym. Wstawić całość do lodówki. Na co najmniej 2 godz. Wszystko przesiąknie. Po wyjęciu z lodówki nadać ostateczny kształt auta. Ścią lekko dach i boki. Zaokrąglić kanty auta.
  • Tort obsmarowany masą tłuszczową 5. Wykonanie masy tłuszczowej:
    Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem z łyżką masy krówkowej. Masę krówkową możemy zastąpić sokiem z cytryny. Trzeba obsmarować masą tłuszczową cały tort tak aby krem śmietanowy nie miał styczności z masą cukrową ponieważ rozpuści nam karoserię auta.
  • bbbbbbbbbbbbbbbbbbb 6. Masa cukrowa:
    Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić na ok 5 minut
    Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ROZPUŚCI (rozluźni) wsypać glukoze, uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa.Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
    Wlac olejek waniliowy,śmietankowy.

    Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
    cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .
    Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty
    Masa na początku jest bardzo klejąca w miarę dosypywania cukru będzie bardziej plastyczna.
    Gotową masę podzielić na części połowę na kolor czerwony. Zostawić też białą na szyby i oczy, tyle samo na zółtą, czarną a najmniej na niebieską małą kuleczkę.
    Barwnik czerwony dodać łyżeczkę do kieliszka i rozrobić z kropelkami wody i wlać tą papkę do największej części. Gdy wyrabiamy masę z barwnikami lepiej założyć rękawiczki gumowe. Tak samo barwić resztę kolorów.
    Gotową mase cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
    Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty ( ja polecam mąkę ziemniaczaną)
    Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort dopasować rękami i obkroić niepotrzebną masę cukrową..
    Potem zająć się szczegółami jak na zdjęciu: okna, światła, koła, pioruny, oczy . Wszystkie te elementy przykleiłam za pomocą lukru z cukru pudru i wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kisiel Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować