Tort ziemniaczany

4.97 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min

Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 24 cm

    10 dużych ziemniaków
    6 dużych cebul
    30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej
    30 dkg sera żółtego w kawałku
    5 łyżek cebulki zapiekanej
    sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna
    1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma
Wystaw ocenę:

4.97 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Zapiekanki

Tort ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowany tort wstawiamy do piekarnika 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Można to zrobić na tarce do krojenia ogórków lub w robocie kuchennym. Ważne by nie były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by "pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy do tortownicy układając kiełbasę pomiędzy warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie posypujemy startym żółtym serem i resztą cebulki zapiekanej i wstawiamy na 5 minut, Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 7.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/2247451 PPWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować