Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.
2 godz. 20 min
Składniki:
Na tortownicę o śr. 24 cm
10 dużych ziemniaków
6 dużych cebul
30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej
30 dkg sera żółtego w kawałku
5 łyżek cebulki zapiekanej
sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna
1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma
Tort ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Można to zrobić na tarce do krojenia ogórków lub w robocie kuchennym. Ważne by nie były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by "pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy do tortownicy układając kiełbasę pomiędzy warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie posypujemy startym żółtym serem i resztą cebulki zapiekanej i wstawiamy na 5 minut, Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika:)
Komentarze