Tort "Zielone jabłuszko"

4.51 (158 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jeśli pragniecie zaskoczyć swoich gości smakiem i wyglądem, to ten tort świetnie się do tego nadaje. Tort jest bardzo lekki i delikatny. Ma piękny, zielony kolor biszkoptu oraz intensywny smak kwaśnych jabłek. Agrestowa galaretka uzupełnia całość.Nie bójcie się szpinaku.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25 cm ; czas przygotowania ok.3 godziny + czas oczekiwania )
    Biszkopt:


    9 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
    9 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    9 łyżek cukru
    1 łyżeczka z czubkiem sody
    1 łyżka soku z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
    150 g ŚWIEŻEGO szpinaku
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    aromat cytrynowy


    Mus jabłkowy:


    1 l soku z jabłek ( z kartonu)
    4 jabłka
    2 banany
    4-6 łyżek cukru
    0,5 l śmietany 26% dobrze schłodzonej
    30 g żelatyny (3 płaskie łyżki)
    kilka łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny


    Dodatkowo:

    1 galaretka agrestowa
    100 ml zimnej śmietany 26% (do posmarowania boku)
    łyżka cukru pudru






Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "zielone jabłuszko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować tortownicę tj. posmarować bok masłem i przykleić szeroki (na 10 cm) pasek z pergaminu. Dno wyłożyć pergaminowym krążkiem.
  • image-1fo7plx 2. Biszkopt:


    W blenderze dokładnie rozdrobnić szpinak z dwom łyżkami cukru, odstawić.
    Mąkę przesiać z sodą.
    Białka ubić z solą na sztywną pianę.
    Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel
  • image-1jsoo3d 3. Dodać sok z cytryny. olejek i 2/3 piany z białek. Delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz delikatnie połączyć.
    Szpinak dodać do pozostałej piany, wymieszać i dodać do ciasta
  • image-0s6tm3v 4. Całość przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.60 minut w 180'C do tzw. suchego patyczka.
    Upieczony dokładnie schłodzić. Zimny przekroić na 3-4 placki.
    Tortownicę umyć i jeszcze raz wyłożyć od wewnątrz, wysokim paskiem z pergaminu.
  • 5. Mus:

    Do rondelka wlać sok z kartonu, dodać obrane jabłka, pokrojone w ćwiartki i banany. Wszystko razem gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut.
    Osłodzić wg gustu. Odlać szklankę musu i nasączyć przekrojony biszkopt.
    Resztę dokładnie rozdrobnić blenderem. Do gorącego musu dodać namoczoną żelatynę. Chwilę pomieszać. Całość dobrze schłodzić.
  • 6. Schłodzoną śmietanę ubić i połączyć z zimnym, ale jeszcze niestężałym musem.
    W tortownicy ułożyć pierwszy nasączony biszkopt. Na ten położyć 1/3 jabłkowego musu. Na mus ułożyć kolejny biszkopt i lekko docisnąć. To samo powtórzyć z ostatnim biszkoptem i resztą musu. Ostatnią porcję musu wyrównać.
  • image-28cdsc3 7. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało.
    Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do stężenia.
    Zastygnięty tort wyjąć z tortownicy. Delikatnie odkleić pergamin.
    Pół szklanki zimnej śmietany, ostrożnie ubić z cukrem pudrem. Posmarować bok tortu.
    Zieloną stężałą galaretkę udekorować tort.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować