Niedługo zbliża się sezon na wiśnie polecam tort czekoladowy z wiśniami
Składniki:
225g masła
225 g cukru
4 średnie jajka
175g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
50 g gorzkiego kako
Łyżka ciepłej wody
śmietana (słodka) 500 g
wiśniówka 125 ml
wiśnie świeże 750g mogą być mrożone bądż kompot z wiśni lub wiśnie w syropie
wiórki czekoladowe (grube) 80 g
cukier 100 g
czekolada (ciemna) 150 g
skrobia pszenna (krochmal pszenny) 50 g lub budyń waniliowy
sól
Tort ze szwartzwaldu z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj misce masło cukrem na lekką Puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj je z masą. Do miski z masą przesiej połowę mąki ,proszek do pieczenia, sól i kakao i wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przesiej resztę mąki i kakao dobrze wymieszaj. Dodaj wody, jeśli masa jest za gęsta. Rozdziel masę równo na dwie części tortownicy o wielkości 26 cm wygładź powierzchnię szpatułką kątową lub łyżką. Piecz 15-20 minut. Ciasto jest gotowe , kiedy włożymy do niego patyk do szaszłyków będzie po wyjęciu suchy. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kratce do studzenia ciast.
2.NADZIENIE:
700g wiśni z kompotu lub w syropie, świeżych lub mrożonych
1 budyń waniliowy
Do garnka wlewamy kompot lub syrop zagotowujemy następnie wsypujemy budyń gotujemy chwilę, aż masa zgęstnieje dodajemy wiśnie i mieszamy.
3.Nasączamy pierwszy krążek ponczem następnie wykładamy krem wiśniowy czekamy aż masa wystygnie.
4.W tym czasie ubijamy śmietanę
5.dodajemy śmietan fix, cukier puder i kilka kropli cytryny. Na zimną masę wiśniową wykładamy śmietanę, następnie przykrywamy drugim krążkiem nasączamy smarujemy śmietaną. Robimy dekoracje z kulek czekoladowych białych i brązowych.
Komentarze