Krem:
- 3 budynie śmietankowe
- tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
- 5 szklanek pełnotłustego mleka
- 3 kostki masła
Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaskowego dżemu
Dekoracja:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 wafli do lodów typu rożek
- 100 g wiórek kokosowych
- barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (na wieżyczki)
- ptasie mleczko (ok. 15 czekoladek)
- witrażyki z czekolady
- chorągiewki (zrobione z wykałaczek i papieru kolorowego)
1.Biszkopt:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w dużej prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części - tak, aby można było ustawić piętra zamku.
Dodatkowo każdą część przekroić wzdłuż na 2-3 części.
2.Poncz:
Wodę przegotować, ostudzić, dodać cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać.
Biszkopt nasączyć ponczem.
3.Krem:
Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
4.Składanie:
Poszczególne części biszkoptu smarować na zmianę kremem i dżemem. Kremu powinno wystarczyć na posmarowanie zamku z zewnątrz oraz na posmarowanie wieżyczek.
Nałożyć na siebie poszczególne piętra.
5.Dekorowanie:
Drzwi - wyciąć odpowiedni kształt z całej tabliczki czekolady.
Wieżyczki - wiórki kokosowe wymieszać w miseczce z barwnikiem (ilość barwnika zależy od koloru, który chcemy uzyskać); wafle posmarować cienko kremem i obtaczać w pofarbowanych wiórkach kokosowych.
Okna - kupne witrażyki przyciąć nożykiem do pożądanych kształtów.
Flanki - ptasie mleczko. Wtykamy chorągiewki.
Porady
Podana ilość kremu starczyła mi na styk - warto przygotować odrobinę więcej kremu na wszelki wypadek.
Wafelki smarujemy kremem i obtaczamy w wiórkach maksymalnie na kilka godzin przed podaniem tortu - żeby wafelki nie zmiękły.
Komentarze