Tort zamek

0 (0 ocen)

Tort w kształcie zamku - na biszkopcie z kremem budyniowym i dżemem

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 8 jajek
    - 2 szklanki cukru
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    - 3 budynie śmietankowe
    - tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
    - 5 szklanek pełnotłustego mleka
    - 3 kostki masła

    Poncz:
    - 1/2 szklanki wody
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżka cukru

    Dodatkowo:
    - 1 słoiczek kwaskowego dżemu

    Dekoracja:
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - 5 wafli do lodów typu rożek
    - 100 g wiórek kokosowych
    - barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (na wieżyczki)
    - ptasie mleczko (ok. 15 czekoladek)
    - witrażyki z czekolady
    - chorągiewki (zrobione z wykałaczek i papieru kolorowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort zamek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w dużej prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części - tak, aby można było ustawić piętra zamku.
    Dodatkowo każdą część przekroić wzdłuż na 2-3 części.
  • 2. Poncz:
    Wodę przegotować, ostudzić, dodać cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać.
    Biszkopt nasączyć ponczem.
  • 3. Krem:
    Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
  • 4. Składanie:
    Poszczególne części biszkoptu smarować na zmianę kremem i dżemem. Kremu powinno wystarczyć na posmarowanie zamku z zewnątrz oraz na posmarowanie wieżyczek.
    Nałożyć na siebie poszczególne piętra.
  • 5. Dekorowanie:
    Drzwi - wyciąć odpowiedni kształt z całej tabliczki czekolady.
    Wieżyczki - wiórki kokosowe wymieszać w miseczce z barwnikiem (ilość barwnika zależy od koloru, który chcemy uzyskać); wafle posmarować cienko kremem i obtaczać w pofarbowanych wiórkach kokosowych.
    Okna - kupne witrażyki przyciąć nożykiem do pożądanych kształtów.
    Flanki - ptasie mleczko. Wtykamy chorągiewki.

Porady

Podana ilość kremu starczyła mi na styk - warto przygotować odrobinę więcej kremu na wszelki wypadek. Wafelki smarujemy kremem i obtaczamy w wiórkach maksymalnie na kilka godzin przed podaniem tortu - żeby wafelki nie zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować