Tort ZAMEK

5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort wykonałam na 6 urodziny córki. Idealnym dodatkiem do takiego zamku jest świeczka w kształcie księżniczki. Niestety trochę spóźniłam i zabrakło jej w cukierni. Aby nadrobić tę stratę w tort wbiłam sztuczne ognie to tortu (fajerwerki fontanna).Po zgaszeniu świateł efekt był rewelacyjny!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm.
    Tortownica o średnicy 22 m,
    Blaszka o wymiarach 24x36 cm.
    Biszkopt jasny o średnicy 26 cm:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki mąki tortowej,
    - 4 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Biszkopt jasny o średnicy 22 cm:
    - 3 jajka,
    - 3 łyżki mąki tortowej,
    - 3 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Biszkopt biały:
    - 7 białek,
    - 20 dag cukru,
    - 10 dag mąki ziemniaczanej,
    - 5 dag maki tortowej,
    - 1 łyżka octu,
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    • 0,5 litry śmietanki 30 %,
    • 3,5 łyżki żelatyny,
    • ½ kg twarogu 3 x mielonego,
    • 4-5 łyżek cukru pudru do smaku,
    • 2 galaretki w kolorze różowym (u mnie Rubinowe WODZISŁAW) ,
    • 1 łyżeczka żelatyny
    Masa budyniowa na przełożenie i wykończenie:
    - 1,5 litry mleka
    - ok 4-5 łyżek cukru (według uznania),
    - 3 cukry waniliowe,
    - 3 budynie waniliowe,
    - 1,5 łyżki mąki kartoflanej,
    - 1,5 łyżki mąki tortowej
    - 6 żółtek

    - 3,5 - 4 kostki masła,

    - 4 rożki lodowe,

    - kolorowe barwniki spożywcze oraz kakao do zabarwienia masy
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Ciastka Galaretki

Tort zamek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT O ŚREDNICY 26 cm:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
    Do toru należy upiec 2 takie biszkopty o średnicy 26 cm
  • 2. BISZKOPT o średnicy 22 cm:
    Postępujemy tak jak wyżej.
    Do tortu pieczemy jeden taki biszkopt.
  • 3. BISZKOPT BIAŁY :
    Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 24x36 cm. Pieczemy w 180°C przez około 25 min.
    Ponieważ od masy zostało mi białek, dlatego upiekłam właśnie taki biszkopt. Można jednak wykonać zwykły z 4-5 jajek. Z biszkoptu tego będą wycięte koła z których wykonane są wieże tortu.
  • krojeni galaretki 4. MASA ŚMIETANKOWA:
    Galaretki przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich żelatynę. Całość zalewamy 3,5 szklankami przegotowanej wody. Rozpuszczone przelewamy do płaskiego, dość szerokiego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia.
    Gotową galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę.
  • wyłożenie masy śmietankowej
5. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Po rozpuszczeniu studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a na koniec cukier puder do smaku. Do puszystej dokładnie utartej masy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Po dodaniu galaretki całość mieszamy łyżką. Gotową masę serowo-śmietanową przekładamy dwa biszkopty o średnicy 26 cm. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki , by masa dokładnie stężała.
  • wykonanie wcięć 6. MASA DO WYKOŃCZENIE I PRZEŁOŻENIA:
    Litr mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka Gotujemy budyń, a następnie studzimy.
    Masło ucieramy, dodajemy budyń. W trakcie ucierania masy dodajemy cukier waniliowy.
    Z białego biszkoptu wycinamy koła. Koła wycięłam w dwóch rozmiarach. Dwie przednie wieże wykonałam z kół o średnicy 7,5 cm, a 2 wieże położone na wierzchu tortu z kół wyciętych od szklanki.
    Wycięte koła sklejamy delikatnie masą tak by powstały 4 wieże. Ich wysokości mogą być różne.
    Gdy masa serowo-śmietankowa zastygnie w otrzymanego „torcie” robimy bo bokach dwa wcięcia.
  • nałożenie górnego biszkoptu u bocznych wieżyczek 7. W otrzymane miejsca przylepiamy masą dwie szersze wieżyczki. Górę tortu smarujemy warstwą masy i układamy na niej biszkopt o średnicy 22 cm.
  • wygładzony tort 8. Górny biszkopt wykańczamy masą i układamy na nim dwie wieżyczki o mniejszej średnicy.
    Tak otrzymany tort wygładzamy pozostała masą pozostawiając część do wykonania powoju, kwiatów, drzwi i okien.
  • wykonanie drzwi i okien 9. Po wygładzeniu tortu na wieżyczkach umieszczamy waflowe rożki lodowe. Za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy zarys kamienia na bokach tortu.
    Pozostałą od przełożenia i wygładzenia masę odpowiednio barwimy. Z zabarwionej dodatkiem kakao wykonujemy okna i wrota zamku.
  • dalsza dekoracja 10. Z zielonej wykonujemy trawę oraz powoje. Z zabarwionej na czerwono, pomarańczowo i fioletowo wykonujemy kwiaty. Z masy różowej wykonujemy wykończenie wieżyczek i brzegów tortu.

Porady

Dekoracja zamku może być dowolna. Możne on być cały różowy, mieć niej lub więcej zielonych elementów. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Aby tort po przekrojeniu także był księżniczkowy użyłam różowych galaretek. Wbrew pozorom tort łatwo się wykonuje. Polecam!!!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 20% na markę Dr_Irena_Eris
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Rabat 20% na całą markę Dr Ire... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Online

Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
do -30% na wybrany asortyment
do -30% na wybrany asortyment
Rabat do 30% na meble i dodatk... więcej»
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
+
do -30% na wybrany asortyment
Online

Rabat do 30% na meble i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na sfmeble.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% przy zakupie min... więcej»
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 26.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=253

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować