Tort z truskawkami i serkiem mascarpone

4.5 (169 ocen)

  • 45 min

Lekki tort z truskawkami

  • 45 min

Składniki:

  • 3 blaty biszkoptowe

    Masa:
    250g serka mascarpone
    500g śmietany kremówki
    2-3op. cukru waniliowego
    pół szklanki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa

    1kg truskawek
    dżem truskawkowy
    rurki dla ozdoby
    woda z sokiem wiśniowym lub woda z cytryną (do nasączenia biszkoptu)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z truskawkami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy z blatów nasączyć wodą z sokiem wiśniowym lub wodą z cytryną.
    Część truskawek pokroić na małe kawałki, a resztę pozostawić na ozdobę na gorę.
  • 2. Przygotować masę.
    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone, cukier puder, ostudzoną galaretkę i zmiksować.
  • 3. Do 2/3 masy dodać pokrojone truskawki, wymieszać. Obie masy wstawić do lodówki na 10min.
  • 4. Spód biszkoptu posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego, wyłożyć część masy z truskawkami i przykryć drugim blatem biszkoptowym, także posmarowanym z obu stron dżemem truskawkowym. Wyłożyć resztą masy z truskawkami. Przykryć blatem biszkoptowym (posmarowanym dżemem). Na górę oraz boki rozetrzeć masę bez truskawek i udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować