Tort z sercem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort z serduszkiem w środku

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki
    pół łyżeczki czerwonego barwnika

    Na krem:
    ok.200ml śmietanki 36%
    125g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek.
    Żółtka ubić z 1/4 szklanki cukru.
    Z białek ubić pianę z resztą cukru.
    Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
    Dodać proszek i mąkę delikatnie mieszając.
    Taką masę podzielić na 5 części.
    Do jednej części dodać barwnik i wymieszać.
    Jasne ciasto rozlać do 4 ramekinów wyłożonych na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem.
    Ciasto czerwone przelać do 5tego ramekina.
    Piec ok.30min w 180st.C.
    Kiedy ciasto czerwone będzie ostudzone pokruszyć je na małe kawałki.
  • 2. Śmietankę ubić na sztywno.
    Dodać mascarpone i wymieszać.
  • biszkopt 3. Wziąć 2 blaty.
    Łączymy dwie wykałaczki ze sobą nitką, będą służyć jako cyrkiel i odrysujemy nim koło na 2 blatach ( w ten sposób będą równe koła w 2 blatach).
  • biszk 4. Następnie w górnym blacie rzeźbimy wysepkę, a w dolnym blacie wykrawamy dziurę V-kształtną.
  • biszkopt 5. Pustą przestrzeń wypełniamy okruszkami ciasta czerwonego i wstawiamy do lodówki, aby wszystko się ubiło.
  • serce 6. Potem łączymy 2 blaty, górny to ten z wysepką.
    Dekorujemy kremem.Po przekrojeniu tortu ukazuje się serce.

Porady

Masa czerwona jest sypka można dodać troszkę alkoholu aby lepiej się trzymała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować