1.Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka ubić z 1/4 szklanki cukru.
Z białek ubić pianę z resztą cukru.
Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Dodać proszek i mąkę delikatnie mieszając.
Taką masę podzielić na 5 części.
Do jednej części dodać barwnik i wymieszać.
Jasne ciasto rozlać do 4 ramekinów wyłożonych na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem.
Ciasto czerwone przelać do 5tego ramekina.
Piec ok.30min w 180st.C.
Kiedy ciasto czerwone będzie ostudzone pokruszyć je na małe kawałki.
2.Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać mascarpone i wymieszać.
3.Wziąć 2 blaty.
Łączymy dwie wykałaczki ze sobą nitką, będą służyć jako cyrkiel i odrysujemy nim koło na 2 blatach ( w ten sposób będą równe koła w 2 blatach).
4.Następnie w górnym blacie rzeźbimy wysepkę, a w dolnym blacie wykrawamy dziurę V-kształtną.
5.Pustą przestrzeń wypełniamy okruszkami ciasta czerwonego i wstawiamy do lodówki, aby wszystko się ubiło.
6.Potem łączymy 2 blaty, górny to ten z wysepką.
Dekorujemy kremem.Po przekrojeniu tortu ukazuje się serce.
Porady
Masa czerwona jest sypka można dodać troszkę alkoholu aby lepiej się trzymała.
Komentarze