Tort z różyczkami śmietanowo - malinowy

4.5 (152 ocen)

Pięknie prezentujący się tort, którym będzie zachwycona nie jedna mała dziewczynka lub kobieta w dniu swojego święta.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:

    500 ml śmietany kremówki
    1 śmietan-fix
    1 cukier waniliowy + 1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka malinowa

    DEKORACJA:

    100 g masła
    1 szklanka cukru pudru
    1-2 łyżki mleka
    1 gotowy krem z paczki o smaku śmietankowym lub waniliowym
    mleko i masło potrzebne do wykonania kremu (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
    czerwony i niebieski barwnik spożywczy (w żelu lub proszku)

    DODATKOWO:

    sok z 3 mandarynek + 50 ml wody (do nasączenia biszkoptu)
    3-4 łyżki dżemu malinowego


Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z różyczkami śmietanowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać wszystko łyżką. Masę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
    Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 cienkie blaty.
  • 2. MASA:
    Galaretkę przyrządzić w 200 ml wody.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na pół. Do jednej części dodać śmietan-fix i cukier waniliowy. Drugą część zmiksować z ostudzoną, lekko tężejącą galaretką.
    Spodni biszkopt nasączyć sokiem z mandarynek wymieszanym z wodą. Posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim biszkoptem, także go nasączyć. Następnie rozsmarować na nim tężejącą masę malinową. Przykryć ostatnim biszkoptem. Można nasączyć, ale niekoniecznie. Tort wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  • 3. DEKORACJA:
    Krem z paczki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odrobiną posmarować wierzch i boki tortu. resztę kremu podzielić na pół. Do jednej części dodać czerwony barwnik, do drugiej więcej, by uzyskać dwa odcienie różu, mocniejszy i jaśniejszy.
  • Końcówki szprycy 4. KREM II:
    Masło utrzeć m cukrem pudrem na puszystą masę. Na końcu dodać mleko w temp. pokojowej.
    Odrobinę czerwonego i niebieskiego barwnika wymieszać ze sobą, by uzyskać fioletowy kolor, połączyć z kremem maślanym. Krem przełożyć do szprycy. Udekorować nim górne brzegi tortu.
    Jaśniejszy różowy krem przełożyć do szprycy z końcówką jak na zdjęciu. Wyciskać krem w kształcie różyczek w dolnej części tortu. Górną część udekorować tak samo tylko używając ciemniejszego kremu.

Porady

W sezonie do masy malinowej można dodać świeże owoce malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować