Masa z mascarpone do przełożenia biszkoptów:
500 gram mascarpone
70 gram cukru pudru
1 żółtko
maliny
Krem maślany do dekoracji tortu
5 białek z dużych jaj
1 szklanka cukru
455 gram masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
odrobina barwnika spożywczego czerwonego lub różowego(ewentualnie sok z buraka)
Tort dla zakochanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Spód blaszki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30 - 40 min
Masa mascarpone:
Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ucieramy, aż składniki dobrze się połączą. Wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy łyżką.
Masa maślana:
Do miski wsypujemy cukier i białka. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ściągamy miskę z gotującej wody, studzimy i ubijamy mikserem ok 10 min, aż masa będzie sztywna i całkowicie wystudzona. Przełączamy mikser na średniej mocy obroty i dodajemy masło, łyżka po łyżce. Miksujemy aż wszystko dokładnie się połączy a krem będzie sztywny i błyszczący (na początku miksowania krem może być bardziej luźny, po dłuższym ubijaniu będzie sztywny i idealny do dekorowania). Na koniec dodajemy ekstrakt, barwnik i miksujemy (jeżeli mamy barwnik w proszku, wcześniej należy rozrobić go w kilku kroplach wody)
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą nasączamy, smarujemy połową kremu. Przykrywamy kolejną częścią, nasączamy i smarujemy resztą masy. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu i nasączamy. Cienką warstwą kremu maślanego smarujemy cały tort (jest to konieczne żeby dekoracja z kremu trzymała się tortu)Rękaw cukierniczy/woreczek z dużą tylką w kształcie otwartej gwiazdy napełnić kremem .
Różę robi się w następujący sposób: obierać sobie punkt, który będzie środkiem różyczki, trzymając tylkę równolegle do boku tortu wycisnąć w tym miejscu trochę kremu, a następnie zatoczyć dookoła niego koło.
.
Komentarze