Tort z rodzynkami i kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy mocno nasączyć ponczem (najlepiej zrobić to, gdy leży już na warstwie kremu).
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
3 szklanki mleka zagotować, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać budyń i mąkę, dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać, wlać na wrzące mleko i ugotować budyń, wystudzić. Wystudzony budyń utrzeć z masłem, krem podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, odcedzone rodzynki, aromat rumowy i pokruszone wafelki. Drugą część kremu wymieszać z kandyzowanymi owocami a trzecią pozostawić jasną. Do kremu można dodać alkoholu, jeśli nie będą jadły go dzieci. Ciemny krem wyłożyć na spodni biszkopt, masą z owocami przełożyć środkowy, przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki posmarować jasnym kremem. Dowolnie udekorować ozdobami z owoców
Komentarze