TORT Z RODZYNKAMI I KANDYZOWANYMI OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wymyślony i zrobiony przeze mnie, zasmakował całej rodzinie

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Kakaowy biszkopt z siedmiu jajek upieczony w dużej tortownicy

    2 kostki masła
    5 żółtek
    3,5 szklanki mleka
    Budyń waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    Cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    10 dag rodzynek
    10 dag kandyzowanych owoców (mieszanka keksowa)
    2 dowolne nadziewane wafelki
    2 krople aromatu rumowego

    Poncz
    1 szklanka przegotowanej wody
    Łyżka cukru
    2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo: dowolne owoce do przybrania tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort z rodzynkami i kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy mocno nasączyć ponczem (najlepiej zrobić to, gdy leży już na warstwie kremu).
    Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
    3 szklanki mleka zagotować, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać budyń i mąkę, dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać, wlać na wrzące mleko i ugotować budyń, wystudzić. Wystudzony budyń utrzeć z masłem, krem podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, odcedzone rodzynki, aromat rumowy i pokruszone wafelki. Drugą część kremu wymieszać z kandyzowanymi owocami a trzecią pozostawić jasną. Do kremu można dodać alkoholu, jeśli nie będą jadły go dzieci. Ciemny krem wyłożyć na spodni biszkopt, masą z owocami przełożyć środkowy, przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki posmarować jasnym kremem. Dowolnie udekorować ozdobami z owoców
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Rodzynki Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować