Tort z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO JASNE:
1. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany.
3. Ciasto dokładnie wymieszać, wlać do formy (25 cm ), piec w temp 180c ok 30 minut.
4. Galaretkę rozrobić w 2,5 szklanki wody.
CIASTO CIEMNE:
1. Ciasto ciemne zrobić tak samo jak ciasto jasne.
MASA ŚMIETANKOWA:
1. Na mleku ugotować budyń.
2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo ucierając dodawać zimny budyń.
Biszkopt jasny przekroić na dwie części,na jeden krążek wlać tężejącą się galaretkę wymieszaną z porzeczkami, przyłożyć drugim krążkiem. Następnie posmarować masą, przełożyć ciemnym krążkiem.
Ciasto polać polewą czekoladową, posypać zgniecionymi herbatnikami.
Komentarze