Tort z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świetne sezonowe ciasto z porzeczkami

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO JASNE:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    CIASTO CIEMNE:
    4 jajka
    3/4 szklanki maki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dk kakao

    MASA ŚMIETANKOWA:
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    125gr margaryny
    0.5 szklanki cukru pudru

    PONADTO:
    2 galaretki wiśniowe
    20 dk porzeczek
    polewa czekoladowa
    pokruszone herbatniki

Tort z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO JASNE:
    1. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka.
    2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany.
    3. Ciasto dokładnie wymieszać, wlać do formy (25 cm ), piec w temp 180c ok 30 minut.
    4. Galaretkę rozrobić w 2,5 szklanki wody.

    CIASTO CIEMNE:
    1. Ciasto ciemne zrobić tak samo jak ciasto jasne.

    MASA ŚMIETANKOWA:
    1. Na mleku ugotować budyń.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo ucierając dodawać zimny budyń.

    Biszkopt jasny przekroić na dwie części,na jeden krążek wlać tężejącą się galaretkę wymieszaną z porzeczkami, przyłożyć drugim krążkiem. Następnie posmarować masą, przełożyć ciemnym krążkiem.
    Ciasto polać polewą czekoladową, posypać zgniecionymi herbatnikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy