Tort z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Porzeczki idealne się komponują ze słodką śmietanką.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód ciasta:

    70 g herbatników
    2 łyżki kakao
    80 g masła

    Masa śmietanowa:

    1/2 l śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4szklanki gorącej wody
    1 łyżka cukru waniliowego

    Mus porzeczkowy:

    1 kg czarnych porzeczek mrożonych lub świeżych
    8 łyżek cukru
    1/2 szklanki gorącej wody
    6 łyżeczek żelatyny

Tort z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki, dodać kakao i bardzo miękkie masło. Wszystko wymieszać ( nie miksować). Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć tortownice. Tortownice włożyć do lodówki, aby spód stężał.
  • 2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Do gorącej wody dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Przestygniętą żelatynę przelać do ubitej śmietany i jeszcze chwilę miksować.Na dobrze schłodzony spód nałożyć śmietanę i ponownie włożyć do lodówki na 20 minut.
  • 3. Porzeczki świeże lub już rozmarźnięte przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować aż puszczą sok. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i przelać do garnka z porzeczkami ( już nie gotować). Przestudzoną masę przelać na dobrze schłodzoną śmietanę. Tort włożyć do lodówki, aby stężał na ok. 2 godz.

Porady

Zamiast porzeczek można użyć jagód.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy