Tort z naleśników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smażymy naleśniki bez tłuszczu - (dość dużo :P)
Przygotowujemy osobno 3 rodzaje farszu:
por pokrojony i przesmażony na maśle (doprawiony do smaku)
2.Marchewki i piertuszkę ścieramy na tarce, kroimy pomidory w kosteczkę.
Podsmażamy pieczarki (odlewamy nadmiar wody) dorzucamy starte warzywa, czekamy aż zmiękną. Dodajemy pokrojone pomidory następnie przecier pomidorowy i troszkę soku pomidorowego (który został z pomidorów) doprawiamy do smaku.
3.Dobrze odciśnięty na sicie szpinak przesmażamy na łyżce masła, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy solą lub dodajemy serek feta pokrojony w kostkę (kiedy szpinak jest lekko przestudzony)
4.Sos beszamelowy
w rondelku z grubym dnem rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy energicznie i powoli dolewamy mleko. Mieszamy cały czas aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z gazu, doprawiamy jarzynką i pieprzem.
5.W tortownicy układamy warstwy farszu na zmianę z warstwami naleśników na wierzchu kładziemy naleśnik, na nim gęsty sos beszamelowy i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku w około 170'C aż serek się zrumieni.
Komentarze