Tort z musem czekoladowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy żółtka chwilę miksujemy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia,łączymy delikatnie za pomocą łopatki.Ciasto wykładamy do tortownicy 24|26 cm {dno smarujemy margaryną},pieczemy ok 30 minut,sprawdzamy patyczkiem czy jest suche,studzimy.Przekrawamy na dwa blaty.Jeden blat wkładamy do tortownicy.Wódkę,sok z wiśni i wodę łączymy,nasączamy dośc mocno blat w tortownicy.Żelatynę na mus zalewamy 3 łyżkami zimnej wody,odstawiamy.Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej,śmietanę ubijamy na pół sztywno.Żelatynę podgrzac połączyc z łyżką śmietany,wlac do reszty śmietany,połączyc krótko mieszając.Lekko ciepłą czekoladę wlewac do śmietany,szybko połączyc,nie miksując zbyt długo.Połączyc z wiśniami..Na blat w tortownicy wyłożyc połowę musu,ułożyc biszkopty,skropic je odrobiną ponczu,Wyłożyc resztę musu.przykryc drugim blatem,nasączyc dośc mocno.Schłodzic ok 5 godzin,aby mus dobrze stężał.Śmietanę ubic z cukrem pudrem,połączyc z rozpuszczoną żelatyną,posmarowac cienko boki tortu,obsypac tartą czekoladą.Resztą smietany udekorowac górę tortu,dołożyc wiśnie i dekoracje.Schładzac ok godziny.
Porady
Zamiast wiśni można dodac maliny,także mrożone,Z alkoholu można zrezygnowac,jeśli tort będą jeśc dzieci.
Komentarze