Tort na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.
Delikatnie wymieszamy. Pieczemy w tortownicy 25 min.170”.
Przekroimy na 3 krążki.
Nasączyć sokiem z brzoskwiń
2.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
3.Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl. wody gorącej,wystudzić do letniego.
Śmietanę ubić. Ser zmiksować z cukrem, dodać ubitą śmietanę.Ale dwie łyżki bitej śmietany ,rozmieszać z żelatyną. Miksując dodawać żelatynę . Masę podzielić na 2. Do jednej domieszać pokrojone brzoskwinie. Do 2 domieszać posypkę . Uważać bo masa twardnieje.
Pierwszą masę wyłożyć na nasączony biszkopt, przykryć następnym krążkiem. Nasączyć sokiem, wyłożyć masę z czekoladą. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.
4.Cukier, kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę, mieszać do rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do polewy dodać margarynę, wymieszać do rozpuszczenia. Dolać żelatynę, wymieszać i ostudzić do letniego. Domieszać śmietanę i gęstniejącą polewą posmarować cały tort. Schłodzić w lodówce.
Ozdobić rozetkami z bitej śmietany, albo ułożyć 16 bezików.
Czekoladę roztopić na parze, rozsmarować na folii aluminiowej i schłodzić. Foremkę do ciastek w kształcie serduszka, maczać w gorącej wodzie. Wyciskać serduszka w zastygłej czekoladzie. Kłaść obok każdej rozetki.
Komentarze