Tort z masą cukrową

4.5 (145 ocen)

  • 4 godz.

Tort zrobiłam bez okazji. Był to mój drugi wypiek dekorowany masą cukrową.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 op. budyniu śmietankowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    0,5 l śmietany 30%
    1 op. galaretki cytrynowej
    3 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    1 szkl. przegotowanej i wystudzonej wody
    sok z połówki cytryny
    1 łyżka cukru

    Masa maślana:
    1 kostka masła
    1 szkl. cukru pudru

    Masa cukrowa:
    ok. 80 dag cukru pudru
    5 dag glukozy spożywczej w proszku
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny ( ja używam Palmy)
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    olejek migdałowy ( pół buteleczki)

    Oraz:
    1 słoik dżemu brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (średnica 26 cm). Piec 40 min. w 175°C. Wystudzić, przekroić na 3 placki.
  • 2. Poncz; Składniki ponczu wymieszać. Nasączyć placki biszkoptowe.
  • 3. Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę. Delikatnie zmiksować
  • 4. Pierwszy placek posmarować dżemem ( pół słoika). Wyłożyć połowę bitej śmietany. Przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą dżemu. Wyłożyć pozostałą śmietanę. Przyłożyć ostatnim plackiem. Odstawić do lodówki na godzinę.
  • 5. Masa maślana: Masło ( temperatura pokojowa) zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Dokładnie posmarować nią schłodzony tort. Wstawić ponownie do lodówki ( najlepiej na kilka godzin, tak by na torcie powstała maślana skorupka).
  • 6. Masa cukrowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej ( nie wolno zagotować). Do rozpuszczonej żelatyny wsypać glukozę, wymieszać. Dodać margarynę mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka z gorącą wodą. Dodać olejek migdałowy. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do masy dodawać powoli przesiany cukier puder. Gdy masa będzie dosyć gęsta przełożyć na stolnicę, wyrabiać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dosypując cukier puder. Tak przygotowaną masę rozwałkować, obłożyć nią tort. Z resztek zrobić ozdoby, dodając odpowiednie barwniki.

Porady

Masa cukrowa bardzo szybko wysycha, dlatego trzeba ją trzymać w szczelnym opakowaniu. Nie wolno nakładać masy cukrowej na bitą śmietanę, bo się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-25 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na produkty do pielę... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
Promocja do -20%
Promocja do -20%
Rabat na wszystkie produkty Ph... więcej»
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
+
Promocja do -20%
Online

Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.



Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wszystko
-20% na wszystko
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
+
-20% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania),  Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat na kolekcję SS24 Guess o... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować