• Tort z masą chałwową ,czekoladową i bezami

    Dodane przez: Karina253

  • Bardzo smaczny i słodki:)

  • Składniki

    Biszkopt kakaowy:
    -4 jajka
    -ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki)
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżki wody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa z chałwy:
    -2 żółtka
    - budyń waniliowy
    -1/2 szklanki cukru
    -2 szklanki mleka
    -2 płaskie łyżki mąki przennej
    -300g chałwy waniliowej
    -250g margaryny
    -kieliszek spirytusu
    -ew.cukier puder do smaku

    Masa czekoladowa:
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 łyzka kakao
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady
    -200g margaryny

    Dodatkowo;100g bezow


  • Sposób przygotowania

    1.

    Przygotować biszkopt.: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną wyłożyc papierem do pieczenia i posmarować margaryną .Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

    2.

    Masa chałwowa: 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką przenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Nastepnie utrzec margaryne i dodawac partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać pokruszoną chałwe, spirytus i cukier do smaku.

    3.

    Masa czekoladowa: Jajka ubic na parze z cukrem.Kiedy z jajek powstanie gęsta jasna piana zdiąć z je z pary i ubijać aż ostygną.Dodać kakao i 1/2 tabliczki roztopionej czekolady.Miękką margaryne utrzec z zimnym kremem i dodac druga połowe rozkruszonej czekolady, zmiksowac.

    4.

    Na pierwszą połowe biszkoptu dajemy mase chałwową układamy bezy.Na bezy dajemy mase czekoladową i na to druga połowe biszkoptu.Wierzch i boki tortu dekorujemy wedlg uznania:)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, chałwa, czekolada, bezy, konkurs_romantyczny
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Karina253

Karina253 62

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-12-03T20:30:57+01:00

868 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »