Tort z masą budyniową

4.4 (213 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubimy torty.Ten był specjalnie zrobiony dla koleżanki z pracy:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na poncz do nasączania biszkopta:
    250 ml słabej herbaty
    sok z wyciśniętej połówki cytryny
    2-3 łyżeczki cukru

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    8 łyżek cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy
    1 kostka miękkiego masła

    Inne dodatki:
    dżem morelowy lub brzoskwiniowy do przełożenia
    1/2 litra śmietanki 30%
    masa śmietanowa o smaku śmietankowym do obłożenia tortu
    szklanka wiórków kokosowych
    8szt. Rafaello-opcjonalnie

    lub inne dodatki do ozdobienia
Wystaw ocenę:

4.4 (213 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę
    i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić tortownicę, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł. Jak widać na jednym ze zdjęć, ja zapomniałam ją natłuścić, ale biszkopt wyszedł super :)
    Piec 40-45 minut w temp. 180°C
  • 2. Masa budyniowa:
    Z dwóch szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować w rondlu (rondel można wcześniej przepłukać wodą, wtedy budyń nie będzie przywierał do dna).
    Na gotujące mleko wlać rozmącony budyń z dodatkami i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu.
    Odstawić do wystudzenia.
    Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce budyń, cały czas miksując.
    Można dodać odrobinę kwasku cytrynowego dla "złamania" smaku.
  • 3. Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć "ponczem" zrobionym z 250ml herbaty z dodatkiem wyciśniętej cytryny, odrobiny cukru.
    Na pierwszy biszkopt nałożyć obręcz tortownicy i wyłożyć dżem brzoskwiniowy (lub morelowy), położyć drugi biszkopt i wyłożyć na niego masę budyniową, przykryć ostatnim biszkoptem.
    Włożyć ciasto do lodówki, żeby masa stężała.
    W międzyczasie wiórki kokosowe zrumienić bez tłuszczu na patelni.
    Ubić śmietanę 30% i pod koniec ubijania dodać masę śmietanową. Przygotowaną masę włożyć na 30 minut do lodówki.
    Obłożyć tort masą śmietanową, boki i górę podsypać wiórkami, na wierzch położyć Rafaello lub dekorować wg. uznania.

Porady

Użyłam tortownicy o wymiarach 25 cm.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Łatwiej go przekroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.72 (226 ocen)

Biszkopt z masą budyniową

To może cię zainteresować