Tort z kremem nutellowym i galaretkami z malin

0 (0 ocen)

Wyjątkowy tort z kremem nutellowym i galaretkami z malin. Pyszny, efektowny i nietrudny

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek w temperaturze pokojowej
    100g cukru
    120g mąki
    1 łyżka oleju

    Galaretki z malin:

    200g malin
    75g cukru
    1,5 łyżeczki żelatyny

    Krem nutellowy:

    600ml śmietany 30%
    200g serka mascarpone
    6 łyżek nutelli
    3 łyżeczki żelatyny

    Krem śmietankowy:

    600ml śmietany 30%
    50g serka mascarpone
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

    Do nasączenia:

    pół szklanki kawy z mlekiem

    Do dekoracji:

    świeże maliny
    płatki z białej czekolady



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Tort z kremem nutellowym i galaretkami z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Ubić na jasną puszystą masę. Na końcu dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 1600 przez 35-40 minut, lub dłużej do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przeciąć na trzy blaty. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy lepiej będzie się kroił.
  • 2. Maliny i cukier wrzucić do małego garnuszka. Zagotować i gotować jeszcze chwilę, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze wymieszać. Wylać do głębokiego talerza wyłożonego folią spożywczą. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę należy przyrządzić dzień wcześniej. Gdy już dobrze stężeje, ściągnąć folie i pokroić w dużą kostkę.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone. Dodać nutellę i krótko zmiksować. Dodać żelatynę i dobrze zmiksować na najniższych obrotach miksera. Krem schłodzić, do konsystencji która pozwoli nam na przełożenie tortu ( nie może stężeć całkowicie).
  • 4. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Dodać żelatynę i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Pierwszy blat biszkoptu lekko nasączyć. Wyłożyć pół kremu nutellowego i przykryć drugim blatem biszkoptu, który także nasączyć. Wyłożyć pół kremu śmietankowego. Powciskać kostki z galaretki, zostawiając kilka do dekoracji. Przykryć ostatnim biszkoptem, który również nasączyć. Górę i boki tortu obficie pokryć pozostałym kremem nutellowym. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Po tym czasie udekorować boki płatkami z białej czekolady. Dodatkowo górę tortu można wygładzić nożem zanurzonym we wrzątki i dobrze wytartym. Wtedy krem będzie się ładnie świecił. Resztę kremu śmietankowego przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować obficie górę tortu. Całość zwieńczyć świeżymi malinami i pozostałymi galaretkami. Dobrze schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Maliny Mascarpone Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować