Tort z kremem kakaowym

4.5 (179 ocen)

  • 4 godz.

Tort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt kawowo-orzechowy:
    jajka 5 szt
    mąka pszenna 125 g
    cukier kryształ 150 g
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    orzechy włoskie 50 g
    kawa 2 łyżki
    kakao 1 łyżka

    biszkopt jasny:
    jajka 3 szt
    mąka pszenna 3 łyżki
    cukier kryształ 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    kurkuma 1 szczypta

    krem:
    masło 82% 3 kostki
    jajka 7 szt
    cukier kryształ 1 i 3/4 szkl
    kakao 5 łyżek
    spirytus 1/2 kieliszka

    do nasączenia:
    herbata czarna 1 szkl
    cytryna 1 szt

    do dekoracji:
    orzechy włoskie 50 g
    biszkopty okrągłe 3 szt
    kolorowa posypka
    lentilki
    perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Jajko

Tort z kremem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. Z podanych składników przygotować 2 biszkopty. Oba pieczemy w tortownicy 24 cm. Ciemny - 40 minut w 170 stopniach, jasny 15 minut w tej samej temperaturze. Ciemny przekrawamy na 3 krążki, jasny na 2.
  • robienie kremu 2. Całe jajka ubić z cukrem na parze, a następnie wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać partiami wystudzone jaja.
  • gotowy krem 3. Kakao zalać wrzątkiem i wystudzić. Połączyć z masą. Do kremu wlać spirytus i wymieszać.
  • przekładanie 4. Do mocnej, wystudzonej herbaty dodać sok z cytryny. Krążki biszkopta nasączać i przekładać kremem.
  • dekorowanie 5. Resztę kremu rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Orzechy i biszkopty zmielić i udekorować nimi boki tortu. Wierzch tortu udekorować wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować