Tort z kremem budyniowo-śmietanowym

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz.

Ostatnio każdy tort przekładałam kremówką, chciałam poszukać czegoś innego, ale też żeby było lekkie. I znalazłam - krem budyniowo-śmietanowy:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    3 jajka
    pół szkl. cukru
    pól szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem budyniowo-śmietanowy:

    100g białej czekolady
    200g śmietany kremówki 30 lub 36%
    śmietana fix
    200 g masła lub margaryny
    budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    350ml mleka (ok. 1,5 szkl)


    Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream):

    3 białka
    150g cukru
    250g masła w temperaturze pokojowej
    olejek waniliowy
    odrobina barwnika spożywczego czerwonego lub różowego
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort z kremem budyniowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy ok 21 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni, ok 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
  • 2. Przygotowujemy budyń tylko z mniejszej ilości mleka – ja dałam ok. 1,5 szkl. i 2 łyżek cukru. Studzimy. (Można też samemu przygotować budyń, ja jednak robię z proszku).

    Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na niewielkim ogniu z śmietaną kremówką. Schładzamy, aby było zimne, wtedy też ubijamy dosypując śmietanę fix. W misce rozcieramy kostkę masła. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a gdy rozprowadzimy całość to po łyżce śmietany z czekoladą. Przed dekoracją na torcie trzymamy w lodówce.

    Pierwszy blat ciasta nasączamy wodą z cukrem, smarujemy połową masy. Nakładamy drugi krążek również nasączony wodą. Wykładamy resztę kremu na górę tortu oraz boki.
  • 3. Cukier i białka ubijamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, studzimy i ubijamy ok. 10 min, aż nam się wszystko wystudzi. Na średnich obrotach miksera do masy dodajemy po łyżce masła. Na początku masa jest luźna, ale przy dłuższym miksowaniu stanie się ona bardziej sztywna, gotowa do dekorowania. Na końcu dolewamy odrobinę lejku migdałowego i barwnik spożywczy (jeśli mamy w proszku rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody). Ja odłożyłam troszkę masy i dodałam do niej zielony barwnik na listki róż.

    Dekorujemy wg uznania. Ja robiłam róże, to był mój debiut. Z reszty kremu zrobiłam dekoracyjne fale dookoła tortu.

Porady

Jeśli chcemy ciemną masę zamiast białej czekolady dodajemy czarną lub krem czekoladowy. Możemy tworzyć różne wariacje, np. dodawać orzechy, kawę, kakao, wiśnie, truskawki czy maliny. Białą masę możemy posypać wiórkami kokosowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort budyniowo-serowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort budyniowo-serowy

RedakcjaPP Pyszny i bez pieczenia.

To może cię zainteresować