tort z garbusem na 18

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Taki tort przygotowałam na 18 urodziny siostry mojej koleżanki. Miał smak kokosowo-ananasowy

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    5 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem:
    puszka ananasa w syropie (owoc i sok)
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    125 g masła

    na płytę kokosową:
    4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru pudru
    150 g kokosu
    do dekoracji:
    masa cukrowa
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z garbusem na 18 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, przekroić na połowę i nasączyć herbatą.
  • 2. Ananasa odsączyć. Sok uzupełnić zimną wodą tak, aby w sumie było 500 ml. Część odlać, rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Ugotować budyń, przykryć garnek pokrywką i odstawić do ostygnięcia, mieszając co chwilę. Masło utrzeć do miękkości, następnie ucierając dodawać zimny budyń. Ananasa drobno pokroić, wmieszać do kremu. `Krem podzielić na połowę i jedną część rozsmarować na biszkopcie.
  • 3. Białka ubić z solą i pudrem na sztywno. Dodać kokos, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec około 20 minut w 150*C, a później przez około 10 minut w 170*C. Wystudzić, delikatnie zdjąć papier, przełożyć na krem, docisnąć. Posmarowac drugą połową kremu, przylożyć biszkoptem.
    Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować