Tort z frużeliną owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek a następnie dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do masy dodać mąkę tortową przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.22 cm. Piec ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu przekroić na 5- 6 krążków.
2.Przygotować krem: z budyniu i mleka ugotować gęsty budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać zimny budyń, zmiksować. Na końcu dodać sok z cytryny, połączyć. Krem podzielić na dwie części, jedną wymieszać z przesianym kakao (po kilka łyżek odłożyć do dekoracji na rozetki).
3.Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, nasączyć herbatą z cytryną, posmarować masą budyniowo - maślaną.Tak postępować z pozostałymi płatami biszkoptu, smarując je na przemian raz białym a raz kakaowym kremem. Kremem białym posmarować również wierzch i boki tortu, boki dodatkowo obłożyć posiekanymi orzechami.
4.Na wierzchu tortu, od środka zaznaczyć nożem linie. Zrobić rozetkami ozdobne pasy na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu. W puste miejsca, nałożyć owoce w żelu. Tort wstawić do lodówki na min.2-3 godz. Smacznego!
Komentarze