Tort z colą

0 (0 ocen)

Zrobiłam na 4 urodziny córki Jagody.

Składniki:

  • na 1 biszkopt :
    5 jajek
    15 dag cukru
    1/2 proszku do pieczenia
    niepełna szklanka mąki

    Krem
    25 dag twarogu
    szklanka cukru pudru
    100 ml adwokata
    250 ml śmietanki 30-proc.
    kilka brzoskwiń z puszki
    3 łyżki żelatyny
    mały słoik dżemu malinowego lub powideł
    3/4 szklanki coli
    2 opakowania delicji
    kolorowa posypka

Tort z colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt
    Białka ubijamy z 1/2 cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 5 łyżkami gorącej wody.Delikatnie dodajemy mąkę i proszkiem. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w 160 °C. Studzimy, przecinamy na pół. Pieczemy drugi biszkopt. Z którym robimy tak samo. W ten sposób powstały nam 4 cienkie placki.
    Nasączamy placki colą.

    Krem
    Twaróg mielimy, ucieramy z cukrem, adwokatem i śmietanką. Żelatynę podgrzewamy w odrobinie wody, rozpuszczamy. Wlewamy do masy, ubijamy.
    Najniższy biszkopt smarować masą, przykryć następnym, posmarować masą ułożyć cienko pokrojone brzoskwinie, przykryć kolejnym, rozsmarować dżem, przykryć następnym , smarować masą. Na około obłożyć delicjami, posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy