na 1 biszkopt :
5 jajek
15 dag cukru
1/2 proszku do pieczenia
niepełna szklanka mąki
Krem
25 dag twarogu
szklanka cukru pudru
100 ml adwokata
250 ml śmietanki 30-proc.
kilka brzoskwiń z puszki
3 łyżki żelatyny
mały słoik dżemu malinowego lub powideł
3/4 szklanki coli
2 opakowania delicji
kolorowa posypka
1.biszkopt
Białka ubijamy z 1/2 cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 5 łyżkami gorącej wody.Delikatnie dodajemy mąkę i proszkiem. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w 160 °C. Studzimy, przecinamy na pół. Pieczemy drugi biszkopt. Z którym robimy tak samo. W ten sposób powstały nam 4 cienkie placki.
Nasączamy placki colą.
Krem
Twaróg mielimy, ucieramy z cukrem, adwokatem i śmietanką. Żelatynę podgrzewamy w odrobinie wody, rozpuszczamy. Wlewamy do masy, ubijamy.
Najniższy biszkopt smarować masą, przykryć następnym, posmarować masą ułożyć cienko pokrojone brzoskwinie, przykryć kolejnym, rozsmarować dżem, przykryć następnym , smarować masą. Na około obłożyć delicjami, posypać posypką.
Komentarze