Tort z ciuchcią Tomkiem

4.5 (171 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

zrobiłam ten tort na 3 urodziny synka. On i jego kolega Mateusz byli bardzo zadowoleni. Smakuje wyśmienicie :)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na biszkopt:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki mąki krupczatki
    -3/4 szklanki drobnego cukru
    -1 łyżeczka octu
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa 1:
    - 1/2 l mleka
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -3/4 szklanki cukru
    -dwie łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki mąki pszennej
    -kostka masła lub margaryny
    -puszka ananasów

    Masa 2 :
    - 1/2 l mleka
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -3/4 szklanki cukru
    -dwie łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki mąki pszennej
    -kostka masła lub margaryny
    - opakowanie wiórek kokosowych 100 gram

    Dekoracja:
    -draże czekoladowe
    -kakao
    -figurka Tomka i jego przyjaciół
    - drzewka
    - płatki kulki czekoladowe np. z mlekowity
    - opakowanie wiórek kokosowych 100 gram
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z ciuchcią tomkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy 2 biszkopty.
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka łączymy z octem i proszkiem do pieczenia i miksujemy. W osobnym garnku ubijamy białka z cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy dalej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 15-20 minut w temp 180stopni. Po upieczeniu zostawić na 5-10 minut w piekarniku. Tak samo upiec drugi biszkopt.
  • 2. Masa 1:
    Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego sie mleka wlewamy mleko wymieszane z mąkami i robimy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy w osobnym garnku, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu. Ananasy kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotowej masy.
  • 3. Masa 2:
    Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego sie mleka wlewamy mleko wymieszane z mąkami i robimy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy w osobnym garnku, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodajemy wiórka kokosowe.
  • 4. Biszkopty przekrawamy na pół. Na spód kładziemy biszkopt na to wykładamy połowę masę z ananasem, następnie przykrywamy druga połową biszkoptu. wykładamy połowe masy z wiórkami kokosowymi, następnie kładziemy reszte masy z ananasami i przykrywamy ostatnim biszkoptem.
  • 5. Resztą masy z wiórkami kokosowymi i rozsmarowujemy na cały tort. Posypujemy jeszcze wiórkami kokosowymi, tak aby wyglądało jak śnieg. Z płatków czekoladowych wyznaczamy granice. Z kakaa robimy ścieżkę dla ciuchci, a czekoladowymi drażami wyznaczamy krawędzie drogi. Drzewka ustawiamy po dwóch stronach drogi.
  • 6. Z brzoskwiń lub ananasa możemy zrobić literki i ułożyć imię solenizanta :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować