Tort z chałwą i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodawać powoli po jednym żóltku. Dodać mąke z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Piec w temp. 160 - 180 st. C ok. 45 minut.
Zimny biszkopt przykroić na 2 razy, na 3 równe części.
2.Masa: margarynę dobrze utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając powoli wcześniej ugotowany, zimny budyń. Następnie do oddzielnej misy przekładamy mniejszą połowę przygotowanej masy.
Masa jasna: do wiekszej połowy utartej margaryny z cukrem i budyniem dodać pokruszoną chałwę i dobrze utrzeć.
Masa ciemna: czekoladę gorzką rozpuścicć na parze i dodać do pozostałej części utartej margaryny. Utrzeć.
3.Przełożenie: każdą część przekrojonego biszkopta nasączyć kawą, herbatą lub alkoholem (wg uznania). Na pierwszą część kładziemy masę jasną, na to układamy ciasno bezy, na bezy kładziemy masę ciemną i przykrywamy drugą częścią biszkopta.
4.Znów biszkupt smarujemy masą jasną, na to układamy bezy i smarujemy masą jasną. Przykrywamy trzecią częścią biszkopta.
Komentarze