Tort z chałwą i bezami

4.51 (180 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis dostałam od mamy. Ciasto ładnie wygląda i równie dobrze smakuje.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jajek, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: 1, 5 kostki margaryny palmy, 1 cukier waniliowy, 10 dag cukry pudru, 2 chałwy waniliowe, budyń do masy - ugotowany wcześniej, bez cukru.
    Dodatki: 25 dag gotowych bezów
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z chałwą i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodawać powoli po jednym żóltku. Dodać mąke z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Piec w temp. 160 - 180 st. C ok. 45 minut.

    Zimny biszkopt przykroić na 2 razy, na 3 równe części.
  • 2. Masa: margarynę dobrze utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając powoli wcześniej ugotowany, zimny budyń. Następnie do oddzielnej misy przekładamy mniejszą połowę przygotowanej masy.
    Masa jasna: do wiekszej połowy utartej margaryny z cukrem i budyniem dodać pokruszoną chałwę i dobrze utrzeć.
    Masa ciemna: czekoladę gorzką rozpuścicć na parze i dodać do pozostałej części utartej margaryny. Utrzeć.
  • Tort z chałwą i bezami 3. Przełożenie: każdą część przekrojonego biszkopta nasączyć kawą, herbatą lub alkoholem (wg uznania). Na pierwszą część kładziemy masę jasną, na to układamy ciasno bezy, na bezy kładziemy masę ciemną i przykrywamy drugą częścią biszkopta.
  • Tort z chałwą i bezami 4. Znów biszkupt smarujemy masą jasną, na to układamy bezy i smarujemy masą jasną. Przykrywamy trzecią częścią biszkopta.
  • Tort z chałwą i bezami 5. Przykryty tort ostatnią warstwą biszkopta dekorujemy. Boki smarujemy masą jasną, wierzch masą ciemną. Na górę kładziemy wokoło beziki, środek posypyjemy gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować