Tort z bitej śmietany z owocami

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten tort przygotowujemy wspólnie na wyjątkowe okazje, ale dekoracje z marcepanowej masy to dzieło bardziej doświadczonej z nas.

Składniki:

  • Na 2 biszkopty: 12 jajek
    ● 2 szkl. cukru
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● szczypta soli
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem: 6 łyżek cukru pudru
    ● 1,5 l śmietany 30-proc.
    ● 3 truskawkowe galaretki
    Oraz: 2 łyżeczki kwasku cytryn.
    ● 1,2 kg truskawek
    ● 1/2 l kremówki
    ● łyżka cukru pudru
    ● cytrynowa galaretka
    ● wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z bitej śmietany z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą. Pod
    koniec wsypujemy cukier. Dodajemy
    żółtka i ubijamy na puszystą
    masę. Wsypujemy resztę składników i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wlewamy do 2 natłuszczonych
    blach (40x22 cm).
    Pieczemy 45 minut w temperaturze
    180 °C. Studzimy i przekrawamy
    w poprzek na pół.
  • 2. Krem: galaretki rozpuszczamy
    w 1,5 szkl. wrzątku. Śmietanę
    ubijamy z cukrem. Wlewamy
    tężejące galaretki. Szklankę wody
    mieszamy z kwaskiem, nasączamy
    biszkopty. Truskawki
    przekrawamy na pół.
  • 3. Przekładamy 3 razy: biszkopt,
    owoce, 1/3 kremu. Wierzch
    i boki smarujemy śmietaną ubitą
    z cukrem i ostudzoną cytrynową
    galaretką, rozpuszczoną w 1/2
    szkl. wrzątku. Posypujemy wiórkami.
    Dowolnie dekorujemy.

Porady

Biszkopt można upiec dzień wcześniej i pozostawić w formie. Dzięki temu łatwiej będzie je później przkroić. Śmietanę przeznaczoną do dekoracji tortu można też ubić z 2 śmietan-fiksami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować