Trot z bitą śmietaną i wiśniami

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyśmienity na każdą okazję.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT

    6 jajek,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    2/3 szklanki cukru,
    łyżeczka płaska proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    KREM:

    500 ml śmietany 30 %
    4 śmietan-fixy
    łyżka cukru pudru
    2 cukry waniliowe

    ORAZ:

    słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
    pół szkalnki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Trot z bitą śmietaną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę, dodać pozostałe osobno zmiksowane składniki do piany, lekko zamieszać łyżką, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, piec 40 minut w 180 stopniach, dobrze wystudzić, wystudzony placek przekroić na 3-4 części, każdą część dokładnie nasączyć wodą z cytryną.
  • 2. KREM: kremówkę ubić na najwyższych obrotach dodając od razu pozostałe składniki.
  • 3. NA KONIEC: na 1 placek wyłożyć porcję dżemu i bitej śmietany, położyć na to 2 placek, zrobić to samo co z pierwszym, położyć 3 placek, następnie czynność powtórzyć oprócz nakładania dżemu, łącznie z posmarowaniem boków tortu, udekorować według uznania, schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować