Tort z bitą śmietaną i ananasami

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jest to drugi tort, który przygotowałam, więc mogę powiedzieć, że dopiero rozpoczynam moją cukierniczą przygodę :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopty:
    12 jajek
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    3 łyżki stołowe kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 litr śmietanki 30%
    2 opakowania cukru waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    250ml śmietany 18%
    2 puszki ananasów w syropie
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z bitą śmietaną i ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Będziemy piec dwa biszkopty, więc składniki dzielimy na pół.
    Oddzielamy białka od żółtek z 6 jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szklankę cukru. Kiedy cukier połączy się z białkami dodajemy żółtka i mąkę( wcześniej wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia i 1.5 łyżki kakao). Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze ok. 180 stopni. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo.
  • po przekrojeniu
2. Kiedy biszkopty wystygną, przekrawamy je na pół. W ten sposób otrzymujemy 4 cienkie podkłady, które kropimy mocną, czarną herbatą.
  • image-144tpyq 3. Ananasy odcedzamy. Część kroimy w male kawałki i układamy na 2 biszkopty. Resztę kroimy w dużo większe i pozostawiamy do dekoracji.
  • image-1eypjyh 4. Do niewielkiego garnka wlewamy śmietaną, łamiemy 3 i pół tabliczki czekolady. Gotujemy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Pozostawiamy, aby trochę ostygło. następnie zalewamy ananasy, ułożone na biszkopcie. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 5. Półtorej łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
    Ubijamy pół litr śmietany z 2 torebkami cukru waniliowego. Dodajemy zimną żelatynę.
    Połowę śmietany wykładamy na jeden biszkopt na biszkopt zalany czekoladą i przykładamy suchym biszkoptem. Wykładamy resztę śmietany. Przykładamy biszkoptem, na którym znajdują się ananasy polane czekoladą.
  • 6. Ubijamy resztę śmietany tak jak wcześniej. Cienką warstwę wykładamy na biszkopt, przykładamy kolejnym.
  • 7. Pozostałą bitą śmietanę smarujemy boki tortu, a następnie bok obsypujemy potartą czekoladą.
  • 8. Górę tortu obsypujemy na środku także czekoladą. Następnie do szprycy napychamy śmietanę i górę dekorujemy dowolnym wzorkiem. Na sam koniec układamy pokrojone wcześniej ananasy. Gotowe!

Porady

Żeby wszystkie kawałki ananasów(którymi dekorujemy górę) były idealnie równe, wykroiłam jeden kawałek, a od niego odcinałam resztę. Był on pewnego rodzaju szablonem. Biszkopty najlepiej upiec dzień prędzej, aby mogły spokojnie wystygnąć. W ten sposób rozłożymy sobie pracę na spokojnie i oszczędzimy niepotrzebnego oczekiwania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować