• Tort z bitą śmietaną

    Autor: Iwona Secer, Warszawa

  • Jest tak wspaniały, że robię go na urodziny każdego jubilata w mojej rodzinie.

  • Składniki

    Biszkopt: 6 jajek
    ● po 1 szkl. cukru i mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa: 25 dag masła śmietankowego
    ● puszka zagęszczonego słodzonego mleka.
    Bita śmietana: 1,5 łyżki cukru pudru
    ● 1/2 l śmietanki 30-proc.
    ● sok z cytryny
    ● winogrona i wiórki kokosowe do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.

    Białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki.

    2.

    Puszkę gotujemy 2 godziny. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając mleko.

    3.

    Śmietanę ubijamy z cukrem. Mieszamy z sokiem. Układamy: ciasto, masę, ciasto, 1/2 ubitej śmietany, ciasto. Wierzch i boki smarujemy resztą śmietany. Dekorujemy owocami. Boki posypujemy wiórkami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 0 komentarzy

Autor: Iwona Secer, Warszawa

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-02T16:16:19+01:00

927 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPK_06-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »