Tort z biszkopta urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek ubijamy pianę,dodajemy szklankę cukru,kiedy się "rozpuści"dodajemy po jednym żółtku.Mąki + proszek do pieczenia mieszamy razem i po łyżce dokładamy do ucieranej masy.Staramy sie robić biszkopta dość szybko.
pieczemy ok 40-45 min.
Kiedy całkowicie wystygnie przekrawamy na pół (lub na 3 części kiedy pieczemy go w okrągłej tortownicy)
Z podanych składników gotujemy budyń (wlewając wczesniej zmieszane mleko z budyniami i mąką do gotującego się mleka) Kiedy budyń jest już całkowicie zimny ucieramy go z masłem lub margaryną dodając cukier i cytrynę lub olejek zapachowy.
przekładamy kremem każdą warstwę torta,na środkową warstwę kremu dajemy dżem.Tak przygotowanego torcika zdobimy i wkładamy na kilka godz. do lodówki.
Porady
Jeżeli tort nie jest dla dzieci,możemy zamiast dżemu użyć alkoholu do skropienia biszkopta
Komentarze