Tort z biszkopta Urodzinowy

4.5 (198 ocen)

  • 10 min

Jeden z najprostszych przepisów na wykonanie pysznego tortu,zawsze sie sprawdza :)

  • 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 świeżych dużych jaj
    1 szklanka cukru
    3 kopiate łyżki mąki pszennej tortowej ( +pół łyżki w zależności od wielkości jajek)
    5 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    KREM:
    2 budynie śmietankowe
    łyżka mąki
    olejek zapachowy
    ok.3 szkl.mleka 3,2%tł.
    2 łyżki cukru
    margaryna do ucierania
    + dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z biszkopta urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Po zakończeniu 1. Z białek ubijamy pianę,dodajemy szklankę cukru,kiedy się "rozpuści"dodajemy po jednym żółtku.Mąki + proszek do pieczenia mieszamy razem i po łyżce dokładamy do ucieranej masy.Staramy sie robić biszkopta dość szybko.
    pieczemy ok 40-45 min.
    Kiedy całkowicie wystygnie przekrawamy na pół (lub na 3 części kiedy pieczemy go w okrągłej tortownicy)
    Z podanych składników gotujemy budyń (wlewając wczesniej zmieszane mleko z budyniami i mąką do gotującego się mleka) Kiedy budyń jest już całkowicie zimny ucieramy go z masłem lub margaryną dodając cukier i cytrynę lub olejek zapachowy.
    przekładamy kremem każdą warstwę torta,na środkową warstwę kremu dajemy dżem.Tak przygotowanego torcika zdobimy i wkładamy na kilka godz. do lodówki.

Porady

Jeżeli tort nie jest dla dzieci,możemy zamiast dżemu użyć alkoholu do skropienia biszkopta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować