Tort z białą czekoladą i limonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Słodycz białej czekolady jest przełamana kwaśną limonką tworząc oryginalne połączenie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    125g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka cukru pudru
    60g masła
    1 jajko
    2 łyżki zimnej wody
    Krem czekoladowy:

    500ml śmietanki 36%
    400g białej czekolady
    Ponadto:

    4-5 limonki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z białą czekoladą i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem czekoladowy: Wrzuć białą czekoladę do dużej miski. W średnim rondlu podgrzej śmietankę i kiedy zacznie wrzeć zalej nią białą czekoladę i mieszaj aż mikstura zgęstnieje, a czekolada całkowicie się rozpuści. Wtedy nakryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  • 2. Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao i cukier puder. Dodaj pokrojone masło i mieszaj aż wytworzy się masa z drobnymi grudkami masła. Dodaj jajko oraz wodę i zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny.
  • 3. Rozgrzej piekarnik do temp 180 stopni. Schłodzonym ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 25cm. Piecz około 20-25minut. Potem odstaw do schłodzenia razem z tortownicą. Na koniec równomiernie rozsmaruj na placku krem czekoladowy, udekoruj cienko pokrojonymi plastrami limonki i wstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować