• TORT Z ANANASEM

    Dodane przez: Babcia Tereska

  • Dla miłośników ananasa.

  • Składniki

    biszkopt biały:
    -4 jaja
    -13,6 dkg. cukru
    -6,8 dkg. mąki tortowej
    -6,8 dkg. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    biszkopt ciemny:
    -4 jaja
    -13,6 dkg. cukru
    -6 dkg. mąki tortowej
    -6 dkg. maki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    krem alpejski:
    -1 puszka masy krówkowej
    -0,5 l.śmietany kremówki 36%
    -3 śmietan-fixy
    -1 puszka ananasa pokrojoneg

    krem czekoladowy:
    -1 masło
    -0,5 szklanki cukru pudru
    -1 gorzka czekolada

    krem na rozetki:
    -1/2 masła lub margaryny
    -10 dkg. nutelli

    -garść prażonych migdałów w płatkach

  • Sposób przygotowania

    1.

    Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tylko dołem tortownicy. 30 cm.Pieczemy w 25 min.170".

    2.

    Postępujemy jak przy białym biszkopcie. Po przestygnięciu każdy kroimy na dwa.

    3.

    Ubić śmietanę z śmietan-fixami. Ubijając dalej dodawać po trochu masy krówkowej. Masę podzielić na trzy części. Ułożyć w tortownicy krążek biszkoptu. Nasączyć sokiem z ananasa. Posmarować 1/3 masy i rozsypać 1/3 ananasa. Przykryć następnym krążkiem biszkoptowym z innego koloru . Dalej postępować tak samo, do wyczerpania składników.

    4.

    Czekoladę rozpuścić na parze, z 1/4 tego masła. Odstawiamy do przestygnięcia , od czasu do czasu mieszając żeby nie zastygło. Resztę miękkiego masła utrzeć z cukrem,potem letnią czekoladą. Kremem posmarować cały tort.

    5.
    kawałek tortu - krok 5

    Miękkie masło utrzeć z nutellą. Z kremu zrobić rozetki na torcie. Na środek posypać prażonymi migdałami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, nutella, krem czekoladowy, tort z ananasem, krem śmietanowo-krówkowy
  • dodaj komentarz 19 komentarzy
    • dagita
      2014-02-20T22:01:54+01:00 dagita
      Bardzo dokładnie odmierzone składniki. podziwiam :) Ja właśnie zepsułam biszkopty do tortu. Chyba pożyczę sobie Twoje proporcje o ile będą pasowały do tortownicy o średnicy 27 cm... Chyba wydłużę tylko czas pieczenia o kilka minut. Powiedz tylko czy można użyć samej mąki pszennej?
    • Babcia Tereska
      2014-02-20T22:07:40+01:00 Babcia Tereska
      Dagito, oczywiście korzystaj z przepisu. Jak nie mam maki ziemniaczanej, to daję samą mąkę. Ja kupuję tylko tortową ale pszenna też jest dobra.Jak zrobisz w ciut mniejszej, to biszkopt będzie wyższy. Każdy piekarnik piecze inaczej, po prostu sama wyczujesz pod palcami że upieczony.:))) .
    • dagita
      2014-02-20T22:10:42+01:00 dagita
      Mama właśnie wyczuwała palcami i trochę jej nie poszło bo ona nadają się do kosza :( Jutro rano kolejne podejście. Pisząc pszenna myślałam o tortowej :)
    • Karioka
      2014-02-20T22:17:18+01:00 Karioka
      Przegapiłam taki śliczny torcik:)))
    • dagita
      2014-02-20T22:20:16+01:00 dagita
      Przejrzałam chyba wszystkie Twoje torty i zrobiłam się głodna :) O ślinotoku nie wspomnę :) Ale w lodówce mam kawałek tortu tylko że kupnego to jednak trochę za późno na słodycze. Dobrze, że kupiłam sobie wagę to się wreszcie przyda :)
    • Karioka
      2014-02-20T22:25:41+01:00 Karioka
      Dagita, ja przed chwilką zjadłam ciasto z czekoladą. Nie mogłam się powstrzymać, a wiem , że już późno na takie słodkości. A co tam raz można:)))
    • Babcia Tereska
      2014-02-20T22:26:52+01:00 Babcia Tereska
      Dziękuję Karioka, to stary przepis. Dagitko bez wagi teraz nie dało by się piec, bo prawie wszystko na gramy. Ja teraz nie mam problemu z biszkoptami, ale z początku nie jeden poszedł do kosza.:)))
    • Babcia Tereska
      2014-02-20T22:29:57+01:00 Babcia Tereska
      Ja też nieraz przed spaniem, zjem coś słodkiego.:)))
    • dagita
      2014-02-20T22:30:53+01:00 dagita
      Może kiedyś dojdę do takiej wprawy jak Ty bo ja patrzę na Twoje dzieła to ślinka mi leci :)
    • Karioka
      2014-02-20T22:34:52+01:00 Karioka
      Dagita bierz ten kawałek tortu i zjedz, bo inaczej nie będziesz mogła spać. Weź przykład z Tereski i ze mnie. Pozdrawiam:))
    • Babcia Tereska
      2014-02-20T22:35:54+01:00 Babcia Tereska
      Dziękuję Dagitko, kiedyś piekłam, ale nie wymyślałam. Teraz mam więcej czasu, to tworzę. Co się nie robi dla rodzinki.:)))
    • Babcia Tereska
      2014-02-20T22:36:25+01:00 Babcia Tereska
      Popieram Kariokę.:)))
    • dagita
      2014-02-20T22:40:01+01:00 dagita
      Ja na razie trzymam się przepisów, czasem coś pozmieniam, ale może będę kiedyś sama coś wymyślać... Na razie taka zdolna nie jestem.
    • Babcia Tereska
      2014-02-20T22:45:53+01:00 Babcia Tereska
      Dagitko, zerknęłam na Twoje wypieki są wspaniałe. Po prostu praca czyni mistrza, co rusz to będziesz piec lepiej. Ale początki masz już udane.:)))
    • dagita
      2014-02-20T22:48:53+01:00 dagita
      Dzięki Teresko :) (p.s. mam tak na drugie imię :)) Jak trzymam się przepisu to nie może nie wyjść, a jak próbowałam z głowy to klapa.
    • dagita
      2014-02-20T22:53:59+01:00 dagita
      Powiedz jeszcze czy stosujesz technikę rzucania biszkoptem albo jakąś inną żeby nie opadł?
    • Babcia Tereska
      2014-02-20T22:57:29+01:00 Babcia Tereska
      Nigdy nie rzucałam. Po prostu jak wyjmę z piekarnika, chwilkę zostawię na odparowanie, potem przewracam, na ręcznik papierowy i zdejmuję papier do pieczenia. Jak wystygnie to obracam.:)))
    • dagita
      2014-02-20T23:00:37+01:00 dagita
      Odwracania jeszcze nie próbowałam :) Dzięki wielkie za wszystkie rady. Napiszę jutro jak mi poszło. Idę spać. Mama nadzieję, że nie będą mi się śnić biszkopty :)
    • Babcia Tereska
      2014-02-20T23:03:31+01:00 Babcia Tereska
      Oj nie wiem, jak ja coś, planuję, to mi się śni. Dobranoc Dagitko, śpij spokojnie.:)))

Dodane przez: Babcia Tereska

Babcia Tereska 345

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-09-13T22:21:48+02:00

498 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii