TORT! Wszyscy lubią tort!

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

:-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt biały:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny:
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Poncz:
    1 duży kubek przegotowanej letniej wody
    2 kieliszki spirytusu
    2 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    Krem:
    0,5 l śmietanki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    puszka toffi
    puszka frużeliny wiśniowej
    Polewa:
    4 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki kakao
    60g masła
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort! wszyscy lubią tort! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę i proszek, na końcu dodać ubite białka.
    Piec 40 minut w 180`C wystudzić, przekroić na pół.
    Biszkopt ciemny: Ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę, kakao i proszek, na końcu dodać ubite białka.
    Piec 40 minut w 180`C.
    Nasączyć każdy biszkopt.
    Ubić śmietankę z cukrem pudrem, na końcu dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, schłodzić.
    Na jasny biszkopt rozłożyć frużelinę i 2 łyżki śmietany, przykryć ciemnym biszkoptem, na to rozłożyć toffi i 2 łyżki śmietany, przykryć 2 jasnym.
    Rozsmarować resztę śmietany na wierzchu i bokach. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Polewa: rozpuścić żelatynę, resztę składników zagotować, wlać żelatynę. Tężejącą oblać tort, ozdobić według uznania.

Porady

Frużelinę można kupić gotową w sklepie lub zrobić samemu. 1,5 szklanki mrożonych wiśni zagotować z 0,5 szklanki wody i 6 łyżkami cukru(można więcej lub mniej), pod koniec wlać 1/3 szklanki wody wymieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować