Tort wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąki i delikatnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 40 min w 160 st C. Po wystygnięciu przekrawamy na 4 krążki.
2.Galaretki rozpuszczamy każdą w połowie wody. Wiśnie drylujemy a brzoskwinie i jabłka kroimy w drobną kostkę. Owoce łączymy z odpowiednimi galaretkami i zostawiamy do stężenia.
3.Masa budyniowa:
Gotujemy 1/2 l mleka z cukrami i masłem. Do pozostałego mleka dodajemy mąki, żółtka, jajko i dokładnie rozmieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy masę mleczno jajeczną i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Zostawiamy do wystudzenia.
4.Na pierwszy krążek biszkoptowy wykładamy tężejącą zieloną galaretkę z jabłkiem. Na galaretkę wykładamy 1/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim krążkiem i wykładamy galaretkę brzoskwiniową a następnie ponownie 1/3 masy. Na kolejny krążek wykładamy ostatnią galaretkę i ponownie masę. Kończymy krążkiem biszkoptu. Wstawiamy na 1 h do lodówki.
5.Przygotowujemy bitą śmietanę.
Całą powierzchnię tortu oraz boki pokrywamy bitą śmietaną i ozdabiamy według uznania.
Komentarze