Tort wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszy biszkopt: białka ubijamy
z cukrem, dodajemy żółtka,
mąkę i proszek, wlewamy do
formy i pieczemy. Tak samo
przygotowujemy drugi biszkopt.
W upieczonym i przestudzonym
ciemnym biszkopcie wycinamy
kieliszkiem kółka.
2.Masa budyniowa: z mleka,
cukrów, żółtek i obu mąk gotujemy
budyń. Ucieramy masło,
dodajemy przestudzony budyń
(można wlać kieliszek spirytusu)
i jeszcze chwilę ucieramy. Masę
dzielimy na dwie części, do jednej
dodajemy kakao.
3.Dwie galaretki (na wierzch
tortu) przygotowujemy według
przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.
Usuwamy pestki
z winogron.
4.Masa serowa: galaretkę rozpuszczamy
w 1/2 szklanki wody.
Tężejącą mieszamy z serkami.
5.Jasny biszkopt smarujemy
masą kakaową, przykrywamy
ciemnym biszkoptem z wyciętymi
otworami – wkładamy do
nich osączone i pokrojone
brzoskwinie. Rozsmarowujemy
masę serową. Układamy na niej
ciemne kółka z biszkoptu, a pomiędzy
nimi winogrona bez pestek.
Smarujemy białą masą
i dekorujemy brzoskwiniami
oraz winogronami. Zalewamy
galaretkami.
6.Tort schładzamy w lodówce.
Boki można posmarować masą
i posypać wiórkami kokosowymi
lub obłożyć biszkoptami.
Komentarze