Tort wspaniały

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Zuzanna Stabryła

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 5 łyżek
    - mąka: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia (płaska): 1 łyżeczka

    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia (płaska): 1 łyżeczka

    - mleko: 0.5 litra
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - żółtko: 3 sztuki
    - masło: 2 sztuki
    - kakao: 3 łyżki

    - serki homogenizowane (owocowe): 2 sztuki
    - galaretka: 1 sztuka
    - woda: 0.5 szklanki

    - galaretki: 2 sztuki
    - brzoskwinie (w puszce): 2 sztuki
    - winogrona: 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Tort wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort wspaniały 1. Pierwszy biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem, dodajemy żółtka,
    mąkę i proszek, wlewamy do
    formy i pieczemy. Tak samo
    przygotowujemy drugi biszkopt.
    W upieczonym i przestudzonym
    ciemnym biszkopcie wycinamy
    kieliszkiem kółka.
  • Tort wspaniały 2. Masa budyniowa: z mleka,
    cukrów, żółtek i obu mąk gotujemy
    budyń. Ucieramy masło,
    dodajemy przestudzony budyń
    (można wlać kieliszek spirytusu)
    i jeszcze chwilę ucieramy. Masę
    dzielimy na dwie części, do jednej
    dodajemy kakao.
  • 3. Dwie galaretki (na wierzch
    tortu) przygotowujemy według
    przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.
    Usuwamy pestki
    z winogron.
  • 4. Masa serowa: galaretkę rozpuszczamy
    w 1/2 szklanki wody.
    Tężejącą mieszamy z serkami.
  • 5. Jasny biszkopt smarujemy
    masą kakaową, przykrywamy
    ciemnym biszkoptem z wyciętymi
    otworami – wkładamy do
    nich osączone i pokrojone
    brzoskwinie. Rozsmarowujemy
    masę serową. Układamy na niej
    ciemne kółka z biszkoptu, a pomiędzy
    nimi winogrona bez pestek.
    Smarujemy białą masą
    i dekorujemy brzoskwiniami
    oraz winogronami. Zalewamy
    galaretkami.
  • 6. Tort schładzamy w lodówce.
    Boki można posmarować masą
    i posypać wiórkami kokosowymi
    lub obłożyć biszkoptami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować