Tort wiśniowy z cukrowymi płatkami róży

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort upiekłam na urodziny córki. Wszyscy goście byli zachwyceni nie tylko wyglądem ale też smakiem tortu. Polecam na wyjątkowe okazje jak urodziny lub I Komunia dziecka. Tort wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl maki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Masa wiśniowa:
    3 budynie waniliowe
    2 galaretki wiśniowe
    2 łyżki cukru pudru
    kostka miękkiego masła

    Masa budyniowa:
    budyń waniliowy
    1/2l mleka
    kostka miękkiego masła
    2 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    1/3 szkl wody
    łyżka cukru
    łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    słoiczek konfitury wiśniowej
    300g masy cukrowej
    różowe kuleczki
    różowy barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort wiśniowy z cukrowymi płatkami róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
  • Masa wiśniowa 2. Masa wiśniowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu wiśniowego.
  • 3. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce zimny budyń.
  • Przełożenie tortu 4. Krążki biszkopta nasączyć ponczem, 2 z nich posmarować konfiturą wiśniową. Krążki przełożyć różową masą, zaciskając obręczą do tortów aby masy nie wypłynęły. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masa zastygła. Delikatnie zdjąć obręcz i cały tort posmarować jasną masą budyniową.
  • Płatki z masy cukrowej 5. Część masy cukrowej zabarwić na różowo. Cienko rozwałkować podsypując cukrem pudrem i kieliszkiem wykrawać kółeczka. Palcami delikatnie formować kształt płatków róży. Płatki przyklejać do tortu. Posypać różowymi kuleczkami.

Porady

Płatki z masy cukrowej przygotowałam dzień wcześniej. Przechowywałam je na deseczce posypanej cukrem pudrem (Płatki trochę podeschły). Na 2 godziny przed imprezą przykleiłam je do masy i wstawiłam do lodówki, dzięki temu zdążyły zmięknąć i łatwo kroiły się z tortem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Urodziny

Podobne przepisy

4.45 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort migdałowo-wiśniowy bez mąki

To może cię zainteresować