TORT WIŚNIOWY

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Ten tort piekę na domowe okazje, jest nie za słodki, nie za mdły, po prostu przepyszny!

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    7 jaj
    1 szkl cukru
    2/3 szkl kakao gorzkiego
    2/3 szkl mąki
    MASA:
    800 ml zimnej śmietanki 36%
    1/4 szkl cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    PRZEŁOŻENIE:
    2 słoiki dżemu wiśniowego
    50ml wiśniówki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z jajek, cukru, kakaa i mąki pieczemy biszkopt. W małym rondelku gotujemy 1/4 szkl wody, odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Bardzo zimna śmietankę 36% ubijamy z cukrem na sztywno, później miksujemy z ostudzoną ale płynną żelatyną. Wsadzamy masę na 30 min do lodówki. Biszkopt przekrawamy na 3 części, 2 grubsze, jedną cieńszą. Przekładamy następująco: biszkopt nasączony wiśniówka- dżem wiśniowy-masa- biszkopt nasączony wiśniówką-dżem wiśniowy-masa-biszkopt. Wierzch i boki smarujemy reszta białej masy, dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować