Tort wiśniowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Przygotowany specjalnie dla mojego męża...

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka krupczatka: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - twaróg: 0.5 kilograma
    - śmietanka 30%: 400 mililitrów
    - czekolada półsłodka: 250 gramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - Żelatyna: 5 łyżeczek
    - dżem wiśniowy: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort wiśniowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawałek tortu 1. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Wymieszać dokładnie. Foremkę w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Przelać ciasto. Piec 30 min w temp. 175 st. Przestudzić i przekroić na pół.
  • 2. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do śmietanki, mieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na 5 min, następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, dodać twaróg oraz zimną żelatynę. 1 blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować