Tort wiśniowo czekoladowy

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Tort jest przepyszny. Kiedy pierwszy raz go spróbowałam wiedziałam, że będę go często przygotowywać. W końcu, co innego jak nie czekolada najbardziej poprawia humor .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jaj
    ½ szklanki cukru
    3 łyżki mąki zwykłej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na krem
    ½ litra śmietany tortowej 36%
    3 gorzkie czekolady ( najlepiej Wedla)
    2 słoiczki konfitury wiśniowej Łowicz
    2 kieliszki alkoholu
    1 opakowanie mrożonych wiśni
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wiśniowo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na samym początku upiec biszkopt : żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając. Przekładamy do tortownicy średniej wielkości i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Polecam nawet upiec biszkopt dzień wcześniej, będzie się lepiej kroił.
    Po ostygnięciu kroimy ciasto na 3 części.
  • 2. Zagotować śmietanę. Odstawić z ognia. Rozpuścić w niej 3 tabliczki czekolady. Cały czas mieszać aż do wystygnięcia.
  • tort 3. Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy alkoholem. Następnie smarujemy ok. 2 łyżkami konfitur wiśniowych. Na to posypujemy rozmrożone wiśnie i nakładamy warstwę kremu. Z drugą warstwą postępujemy identycznie. Trzecia warstwa zaczyna się od nasączonego biszkoptu i na to nakładamy już tylko sam krem. Pamiętajmy oczywiście o wysmarowaniu brzegów naszego tortu. Tort ozdabiamy wisienkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować